Kloaknet bliver en dyr omgang

Flere borgere i Faxe Kommune er utilfredse med, at de skal betale helt op imod 75.000 kroner for at få tilsluttet deres hus til kloaknettet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Rosie Brady har et år til at skaffe op mod 75.000 kroner. Hun skal nemlig ha ny kloakering inden august 2014.

- Som tingene er nu, har vi det svært nok økonomisk i forvejen. Så for os betyder det, at vi ikke ved, om vi er købt eller solgt, siger Rosie Brady fra Haslev.

Rosie Brady var i gang med en uddannelse, da hendes mand pludselig blev fyret. Dengang kunne tingene lige hænge sammen. Men havde hun vidst, at hun inden får et år skulle spare 75.000 kroner sammen, havde hun droppet studierne.

- Havde jeg vidst det, så ville jeg selvfølgelig tænke, at jeg skulle spare penge op. Vi flyttede ind i 2003, og vi har ikke fået noget som helst af vide om, at vi skulle forberede os på det. Det er selvfølgelig vores eget ansvar at spare penge op. Men vi vidste simpelthen ikke, at det ville ramme os, siger Rosie Brady.

Gammel beslutning
Regeringen besluttede i 1997, at der skal lægges ny kloakering af hensyn til miljøet.

Men først her i marts 2013, blev beboerne i Faxe Kommune varslet om, at det skal gøres indenfor et år.

Det er ikke et nyt tiltag. Men for beboerne i Haslev er det nyt, at det skal gå så stærkt

- Det ender jo med, at rigtig mange kommer til at gå fra hus og hjem. Folk ryger på tvang og kan ikke klare regningerne, fordi de økonomisk ikke kan være med, siger Kim Saxtorph.

Det går udover omkring 700 ejendomme i området. Derfor har Kim Saxtorph nu bedt kommunen om et krisemøde. Han er nabo til Rosie Brady og initiativtager til at organisere beboerne og indkalde til informationsmøde.

- Jeg håber på, at politikerne vil lave et lovforslag, som kan give os noget mere tid. Jeg håber på en udsættelse på omkring fem år, siger Kim Saxtorph fra Haslev

Borgmester skal i dialog
Faxe Kommunes borgmester Knud Erik Hansen er klar til at gå i dialog med borgerne.

- Der er nogle borgere, der er bekymrede for de udgifter, der kan være i forbindelse med den kloakering, der skal laves. Det vil vi selvfølgelig gerne lytte på og høre, om vi kan være behjælpelige med det ene eller det andet. Som for eksempel tidsfristen. Man skal ikke være bange for, at man skal gå fra hus og hjem, siger Knud Erik Hansen (A), Borgmester i Faxe Kommune.

Kommunen har allerede forlænget fristen en smule. Men det mener beboerne ikke er nok

- Vi kan ikke nøjes med en forlængelse på et par måneder. Vi er nød til at have nogle år, hvis vi skal nå at skrabe penge sammen. Jeg kan i hvert fald ikke nå at samle pengene sammen. Dem der boede her før, må have fældet pengetræet i haven, siger Rosie Brady.

Møde
Informationsmøde mellem beboere, borgmester og embedsmænd finder sted torsdag aften kl. 19 i Førslev Forsamlingshus på Førslev Bygade 18 i Haslev. Mødet er åbent for alle beboere, der rammes af de nye tiltag.