Kæmpe udvidelse: Nu kan Royal Unibrew lave 300.000 dåser i timen

Danskerne er vilde med at drikke sodavand og øl på dåse. Nu udvider Royal Unibrew produktionen, så der kan produceres 60.000 flere dåser i timen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Efterspørgslen efter øl og sodavand på dåse er i de senere år gået én vej: Lodret op. Siden 2010 er Royal Unibrews produktion og antallet af produktvarianter mere end fordoblet.

Derfor har Danmarks næststørste bryggerivirksomhed Royal Unibrew besluttet at udvide produktionen på hovedkvarteret i Faxe, så der nu kan produceres 60.000 flere drikkevarer på dåse i timen.

quote Det her betyder jo, at vi kan blive ved med at vokse i de kommende år

Lars Vestergaard, økonomichef hos Royal Unibrew

Dermed kan der i Faxe laves op til 300.000 drikkevarer på dåse i timen. Det svarer til en produktionsudvidelse på 25 procent.

- Det betyder jo rigtig meget for os. Vi producerer jo Danmarks sodavand, Faxe Kondi og Pepsi, og så producerer vi rigtig mange eksportvarer her i Faxe og diverse øller. Vi er vokset meget de sidste par år, og det her betyder jo, at vi kan blive ved med at vokse i de kommende år, siger Lars Vestergaard, økonomichef hos Royal Unibrew.

Ud med plast og folie, ind med pap og karton

Den nye udvidelse betyder nu, at Royal Unibrew kan producere forskellige størrelser og former af dåser - og samtidig kan virksomheden mindske forbruget af plastikindpakning.

- Det er vigtigt, at man har et bredt sortiment af forskellig størrelse dåser. Det vigtigste er, at vi kan gå væk fra at producere produkter, der er pakket ind i plastik til nu at pakke dem ind i pap, som er et meget mere miljøvenligt produkt. Det giver os en masse mulighed for at sikre en mere bæredygtig produktion i fremtiden, siger Lars Vestergaard, økonomichef hos Royal Unibrew.

Lars Vestergaard, økonomichef hos Royal Unibrew
Lars Vestergaard, økonomichef hos Royal Unibrew

Fylde- og pakkeprocesser står for omkring 45 procent af Royal Unibrews samlede CO2-udledning. Derfor har der i projektet været stor fokus på bæredygtighed.

- Vi har jo nogle markeder, som allerede nu har sagt, at folie er bandlyst. Hvis vi skal droppe folie, mener vi, at vi skal finde nogle papløsninger, som kan det samme. Det vil sige beskytte låget på dåserne, uden at bruge ret meget pap. Det skal stadig være noget, man kan transportere sikkert, og som ser godt ud. Det mener vi, at vi kan med de her løsninger, siger fabriksdirektør Keld Lauridsen.

Det skal være slut med sixpacks indpakket i plastik. Derfor indfører Royal Unibrew nu en indpakning lavet af pap.
Det skal være slut med sixpacks indpakket i plastik. Derfor indfører Royal Unibrew nu en indpakning lavet af pap. Foto: Royal Unibrew/PR

Corona og krigen i Ukraine har skabt bump på vejen

Vejen dertil har ikke været uden bump, for som mange andre virksomheder blev Royal Unibrew ramt af problemer i kølvandet på coronakrisen og situationen i Ukraine.

- Det er en stor dag. Der er rigtig mange, der har leveret et flot stykke arbejde. Det har været vanskelige vilkår at bygge under. Der har været mangel på byggematerialer, og det har været svært at finde arbejdskraft, så det er en stor dag, hvor vi nu kan fejre, at vi kan øge produktionen og sikre, at vi kan blive ved med at vækste i de kommende år, siger Lars Vestergaard, økonomichef hos Royal Unibrew.

Med den nye produktionshal kan Royal Unibrew producere 25 procent flere dåser i timen.
Med den nye produktionshal kan Royal Unibrew producere 25 procent flere dåser i timen. Foto: TV2 ØST

På trods af udfordringerne er bryggeriet kommet godt i mål, understreger fabriksdirektøren i Faxe.

- I perioden med corona var det rigtig svært at få byggematerialer, så det var den ene del af det. Lige som der begynder at komme styr på det, så kommer krigen i Ukraine og slår os lidt tilbage, fordi der er en masse dele, der skulle komme derfra, som vi heller ikke kunne få leveret. Så det har virkelig været en kamp, og det er kun lykkedes, fordi alle har kunne arbejde sammen, siger Keld Norup Lauridsen, fabriksdirektør i Faxe.

quote Det er med til at folk kommer herned, bosætter sig her, og vi kan tiltrække velkvalificeret arbejde

Ole Vive, borgmester

Borgmester: - Det her er en sikkerhed for, at de bliver her

Royal Unibrew er Faxe Kommunes største private virksomhed. Ifølge borgmester Ole Vive (V) er udvidelsen vigtig for, at virksomheden bliver i kommunen i mange år frem:

- Det er jo en glædens dag at være borgmester i Faxe Kommune, når den største private virksomhed, vi overhovedet har, kan være med til at løfte hele vores område, siger han og fortsætter:

- De bliver mere og mere internationale, de producerer flere og flere enheder og forskellige varer. Derfor er det bare en sikkerhed for, at de bliver i vores lokalområde i rigtig mange år, og det er jeg selvfølgelig glad for, siger Ole Vive (V), borgmester i Faxe Kommune.

Faxe-borgmester Ole Vive (V) er dybt taknemmelig for at have den store virksomhed i sin kommune.
Faxe-borgmester Ole Vive (V) er dybt taknemmelig for at have den store virksomhed i sin kommune.

- Det betyder rigtig meget. Faxe-brandet er rigtig godt kendt - i Faxe Kondi for eksempel. Det er med til at folk kommer herned, bosætter sig her, og vi kan tiltrække velkvalificerede arbejdere. Nogle får job på bryggeriet, og andre får jobs andre steder i lokalområdet.

- Vi kan ikke sætte det ind i en ligning, hvor meget, det betyder, at de er her. Det kan vi kun den dag, de ikke er her mere, og det kommer forhåbentlig aldrig til at ske.


Nyhedsoverblik