Jordbærsæsonen startede som en gyser - og snart er der ikke flere at få i år

Årets jordbærsæson startede med nattefrost i maj, men siden har en lun juni give mange bær. Høsten er dog ved at være slut for i år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Jordbærsæsonen 2020 er ved at gå på hæld. Nogle steder er det helt slut, mens der andre steder stadig er jordbær at plukke eller købe.

På Kildemarksgården ved Haslev forventer grøntsagsavler Jesper Hansen, at der vil være jordbær at få en uge endnu – men så er det også slut.

quote Det er nu, man skal komme afsted

Jesper Hansen, grøntsagsavler, Haslev

- Det er nu, man skal komme afsted. Nogle har allerede lukket ned, fordi der ikke er mere at komme efter – men det afhænger af sorterne, man avler, siger han.

Som den sidste i rækken af jordbærsorter bliver bærrene nu røde på Jesper Hansens Malvina-planter.

- Jeg kalder den Formel 1’en. Den er god og flot smagfuld og rød.

Frosten bed i jordbærrene

Som frilandsavler af jordbær på to hektar jord startede sæsonen skævt for Jesper Hansen, da der sidst i april og først i maj var nattefrost.

- Det sved planterne og har gjort, at bærrene kom senere. Normalt kan vi starte med at plukke til grundlovsdag. I går startede vi omkring 12-14 juni.

Grøntsagsavler Jesper Hansen fra Kildemarksgården ved Haslev kom senere i gang med jordbærhøsten på grund af nattefrosten, men siden har en lun juni givet mange bær.
Grøntsagsavler Jesper Hansen fra Kildemarksgården ved Haslev kom senere i gang med jordbærhøsten på grund af nattefrosten, men siden har en lun juni givet mange bær. Foto: Kildemarksgården/PR

Men bærmæssigt har nattefrosten ikke været ødelæggende for den samlede høst, pointerer grøntsagsavleren.

- Det er ikke sådan rekordhøjt, siger Jesper Hansen, der dog lader forstå, det er gået nogenlunde 

- Det er gået middel, vil jeg sige. Og vi har fået en jævn pris for vores selvpluk.

Regn lukkede festen

Mens juni blev en god jordbærperiode, så blev den søde, røde spise sat tilbage, da vejrskiftet kom ved indgangen til juli.

- Vi fik 60 millimeter vand på en weekend. Det lukkede festen, siger Jesper Hansen.

f7097921-98c5-44f1-9ffd-69599672846d.jpg
Læs også
Danmark drukner i regn - over en halv måneds nedbør på to døgn
f7097921-98c5-44f1-9ffd-69599672846d.jpg
Læs også
Danmark drukner i regn - over en halv måneds nedbør på to døgn

Men dermed ikke sagt, at den megen og til tider voldsomme regn kun har været ødelæggende.

- Vi er glade for det vand, der er kommet, for det er godt for mange andre grøntsager. Vi avler grøntsager, kål, porrer og kartofler. Det er grøntsager, som skal holde hjulene i gang.

Jesper Hansen leverer blandt andet til Salling Group, så derfor lever han fint med udfaldet af sommervejret.

quote I år har det været et godt vejr for os

Lars Sten Pedersen, ejer, Fornebygård Jordbær

- Jeg siger gerne, det ville være utroligt hvis vi skulle vinde det hele på en gang.

Kulde var godt for indendørs jordbær

Imens vejrguderne sidder med trumfen overfor jordbæravlere på friland, så er Lars Sten Pedersen, ejer af Fornebygård Jordbær ved Maribo, gået sommersæsonen igennem uden de store bekymringer om vejret.

For som table-top-jordbæravler i indendørs haller har Lars Sten Pedersens planter været forskånet for både regn og frost. Koldstarten på foråret og sommeren har faktisk kun været god for hans produktion.

- Foråret startede koldt, og det har gjort at vores planter fik tid til at vokse sig store, inden bærrene kom. I år har det været et godt vejr for os, siger Lars Sten Pedersen, der kalder årets høst for den bedste nogensinde på Fornebygård.

Imens frilandsjordbær er en mest udbredte måde at avle jordbær på, så har man flere steder begyndt at flytte planterne inden for og op i højden. Det har sine fordele, men er også en dyrere produktionsform.
Imens frilandsjordbær er en mest udbredte måde at avle jordbær på, så har man flere steder begyndt at flytte planterne inden for og op i højden. Det har sine fordele, men er også en dyrere produktionsform. Foto: Fornebygård/PR

Som table-top-jordbærproducent er det dog vigtigt at sæsonen ikke kommer alt for sent i gang. For produktionen er betragteligt dyrere end traditionel jordbæravl.

- Vi skal gerne være slut, når friland starter for at undgå, vi overlapper på markedet, for at få den bedste pris, forklarer Lars Sten Pedersen.

Jordbær
Læs også
Broget jordbærsæson lakker mod enden
Jordbær
Læs også
Broget jordbærsæson lakker mod enden

I modsætning til frilandsjordbæravlere køber Lars Sten Pedersen nye planter hvert eneste år, som kasseres efter en enkelt sæson. Det gør produktionen mere sikker og forudsigelig, men altså også dyrere.

 De bliver plantet omkring uge 7 i feburar måned, og 16. maj i år blev de første selvplukkere budt indenfor.


Nyhedsoverblik