Huse står forsvarsløse - stormfloden slugte strand til fem millioner kroner

I 2018 blev der i Faxe anlagt en sandstrand, som også skulle fungere som en klimasikring. Under stormfloden skyllede de 62.000 kubikmeter sand væk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Jens Saugstrup følte sig egentlig tryg op til stormfloden sidste weekend. 

Selvom han bor i første parket til vandet i Faxe Ladeplads, ligger hans hus højt.

Foran huset anlagde Faxe Kommune i 2018 en lang bred sandstrand. Både for at gøre området lækkert for borgere og turister samtidig med at kysten blev klimasikret. 

Sådan så det ud, da man anlagde stranden i 2018.
Sådan så det ud, da man anlagde stranden i 2018. Foto: Søren Langholm - TV2 ØST

Derudover er der en mur af kampesten mellem stranden og Strandvejen. Eller det var der.

quote Jeg kan umuligt forestille mig, at den enkelte kommune besidder kompetencerne til at overskue et så voldsomt problem

Jens Saugstrup, husejer, Faxe Ladeplads

Trygheden var en kort fornøjelse. 

- Da muren foran stranden røg, og min egen mur røg, begyndte vandet at skylle op mod huset. Var vandstanden steget fem centimeter mere, var det kommet ind i huset, lyder det fra Jens Saugstrup.

Ærgrelse i kommunen

Ved 22-tiden havde vandet brudt Jens Saugstrups private mur foran huset ned i ét hug, og smedejernslågen ved indkørslen blev vredet rundt. 

Nu ligger muren spredt foran huset.

- Du føler dig meget lille, for man kan ikke gøre noget. Det var meget vilde kræfter, der blev sluppet løs. Jeg har aldrig set noget lignende, fortæller Jens Saugstrup.

Jens Saugstrup har boet i sit hus i fire og et halvt år, og han har haft en tryghed i kystsikringen, og at huset ligger højt.
Jens Saugstrup har boet i sit hus i fire og et halvt år, og han har haft en tryghed i kystsikringen, og at huset ligger højt. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

I kommunen ærgrer de sig over, at stranden ikke var nok til at kystsikre vejen.

- Før var der en strand, nu er vandet helt tæt på, så der er ikke noget at sige til, at der er bekymrede borgere, siger Dorthe Egede Borg (V), der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Faxe Kommune.

Andre fremtidige løsninger

Den 450 meter lange strand har kostet kommunen over fem millioner kroner at anlægge og vedligeholde. 

Men med ét var de 62.000 kubikmeter sand og kommunens mange millioner skyllet ud i havet fredag aften i sidste uge.

Udvalgsformanden mener, at de har gjort det bedste, de kunne, med det, der var muligt, men hun afviser ikke, at der skal findes andre løsninger i fremtiden.

Arbejdet med at finde fremtidige løsninger begynder med det samme, lyder det fra udvalgsformand Dorthe Egede Borg.
Arbejdet med at finde fremtidige løsninger begynder med det samme, lyder det fra udvalgsformand Dorthe Egede Borg. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

- Vi er ikke nået til at tænke i præcise løsninger for fremtiden. Der er ingen tvivl om, at der selvfølgelig skal være en mole, men skal der noget mere til?, spørger Dorthe Egede Borg og fortsætter:

- Skal der bølgebrydning til? Hvad er muligt i forhold til Kystdirektoratet? Og bliver der en statslig pulje, vi som kommune kan søge? Der er mange ubekendte faktorer.

Ansvaret skal ikke ligge i kommunen

Jens Saugstrup afventer nu et besøg fra en taksator, der skal besigtige skaderne. Før kan han ikke gøre noget ved den ødelagte mur.

- Der er mere fri adgang for de kræfter, der er på spil derude. Det er jeg nervøs for, og det håber jeg virkelig, at der bliver taget hånd om - og meget gerne hurtigt.

Læs også
Landets digelag går sammen for at stå stærkere i fremtiden
Læs også
Landets digelag går sammen for at stå stærkere i fremtiden

Han er også i tvivl om, hvad han skal gøre ved sin egen mur, før han ved, hvordan kystsikringen bliver i fremtiden.

- De bliver nødt til at gøre noget andet. For nu overvejer jeg også, om jeg skal bygge min egen mur op på samme måde. Skal jeg det, kræver det, at der bliver lavet en kystsikring, der kan holde.

Det var den værste stormflod i 119 år, der sidste weekend ramte Danmark.
Det var den værste stormflod i 119 år, der sidste weekend ramte Danmark. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Han hæfter sig ved, at der længere nede af kyststrækningen er betonelementer, som kunne klare vejret, men at kampestenene blev ødelagt og skyllet op på vejen. 

Det får ham også til at tvivle på, om det er kommunen, som skal sidde med ansvaret for en fremtidig kystsikring. 

- Kompetencen ligger ikke i kommunen. Jeg kan umuligt forestille mig, at den enkelte kommune besidder kompetencerne til at overskue et så voldsomt problem, som det her er. Det er meget kompliceret, siger han. 

Kommunen erkender, at de har brug for hjælp

Jens Saugstrup mener i stedet, at løsningen skal komme fra Christiansborg. 

I kommunen er der også en anderkendelse af, at der er brug for hjælp udefra. 

- Uden jeg skal gøre mig klog på administrationens kompetencer, så er jeg ret overbevist om, at vi har brug for at få rådgivning, ekspert- og ingeniørviden for at lave den allerbedste løsning, siger Dorthe Egede Borg.

Læs også
Minister besøgte stormflodsofre - men havde ingen penge med
Læs også
Minister besøgte stormflodsofre - men havde ingen penge med

Regeringen er netop kommet med et udspil om klimasikring, hvor der er afsat over en milliard kroner til kystsikring af den jyske vestkyst og 150 millioner til østkysten.

En del af udspillet er også, at staten tilbyder faglig hjælp til særligt udsatte kommuner. Indtil videre er der dog kun igangsat et pilotprojekt i hovedstadsområdet.

Læs også
Lollands forsvar mod stormflod var centimeter fra kollaps
Læs også
Lollands forsvar mod stormflod var centimeter fra kollaps

I Faxe Ladeplads håber man dog på, at få stranden tilbage. Lis Rasmussen, som bor i byen og går tur med sin hund på stranden, mener, at det er pengene værd at få genetableret stranden.

- Om sommeren har der været rigtig mange turister hernede, og folk har udnyttet det så længe badesæsonen varer, så det er blevet brugt rigtig meget, siger hun.

Lis Rasmussen (th.) bruger tit stranden, når hun går tur med sin hund.
Lis Rasmussen (th.) bruger tit stranden, når hun går tur med sin hund. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Og det er udvalgsformanden heller ikke helt afvisende overfor. 

- Vi har lige lavet et budget, så jeg kan på stående fod ikke sige, om vi har mulighed for at finde pengene indenfor den anlægsramme, vi lige har vedtaget. Men vi bliver nok nødt til at omprioritere for at finde midlerne til en ny sandstrand, lyder det fra Dorthe Egede Borg.


Nyhedsoverblik