Hundredvis af hunde til DM i disciplin

Denne weekend er 250 hunde taget med deres førere til DM i Danmarks Civile Hundeførerforening.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hunden siges at være menneskets bedste ven. Men for nogle er det også en træningsmakker på eliteplan.

Mange hundeejere har været i træningskamp med hunden op til denne weekend, hvor der afholdes DM i Danmarks Civile Hundeføring i Haslev.

Her har de firbenede venner dystet i lydighed og evne til at søge spor.

- Det gik faktisk meget godt, jeg er tilfreds nok. De fejl, vi laver, det er min skyld, siger Heidi Sommer fra DCH Haslev, der bor i Næstved, som deltog med sin hund.

Man kommer ikke bare ind fra gaden og deltager i sådan et danmarksmesterskab – det kræver benhårdt arbejde, fortæller formand for DCH (Danmarks Civile Hundeføring) i Haslev:

- Der er et helt års arbejde forud for det her. Alle de konkurrencer, man stiller op til i løbet af året, der samler man point sammen og så bliver de bedste af de hunde udtaget til DM, fortæller Joy Clifford Hansen.

Der var både lydighed og sporsøgning på elite-plan, men også plads til restitution, da Danmarks Civile Hundefører-forening her i weekenden holdt DM i Haslev.
Der var både lydighed og sporsøgning på elite-plan, men også plads til restitution, da Danmarks Civile Hundefører-forening her i weekenden holdt DM i Haslev. Foto: Trine Ølgaard Muf - TV2 ØST

Næsten 1.500 mennesker er involveret

I alt var 250 hunde og 250 hundefører mødt op til weekendens DM.

- Det er fedt med alle de der hundetosser. Lige meget hvor man kigger hen, så er der bare hunde. Der er god stemning og glade mennesker - og masser af lækre hunde, siger Heidi Sommer fra DCH Haslev.

Heidi Sommer, der normalt er instruktør i DCH i Haslev, har deltaget med sin hund til weekendens danmarksmesterskaber i Haslev.
Heidi Sommer, der normalt er instruktør i DCH i Haslev, har deltaget med sin hund til weekendens danmarksmesterskaber i Haslev. Foto: Trine Ølgaard Muf - TV2 ØST

Derudover var der 50-75 frivillige, der deltager på skift samt 35 dommere.

- Der har nok været 1.000-1.500 mennesker i alt igennem her, siger formand Joy Clifford Hansen.

Det kræver meget forberedelse at afvikle et mesterskab i den størrelsesorden, fortæller formanden:

- Dels skal vi skaffe sponsorer, dels skal vi skaffe arealer – landmænd har stillet op med marker og skove, vi har lånt, helt ud til Glumsø blandt andet. Og så skal vi have styr på alle de frivillige og deres mad, så vi har også et helt køkkenhold, siger formand Joy Clifford Hansen.

Det kræver rigtig meget forberedelse at afholde for så mange hunde og hundefører, fortæller formand for DCH (Danmarks Civile Hundeføring) i Haslev, Joy Clifford Hansen.
Det kræver rigtig meget forberedelse at afholde for så mange hunde og hundefører, fortæller formand for DCH (Danmarks Civile Hundeføring) i Haslev, Joy Clifford Hansen. Foto: Trine Ølgaard Muf - TV2 ØST

Træner hunde hver eneste dag

Heller ikke hunde og hundeførere kommer sovende så langt, som til et danmarksmesterskab Heidi Sommer, der normalt er instruktør i DCH i Haslev, ved hvor meget træning, det kræver:

- Om lørdagen har vi haft rally-konkurrence, og der har været mange af dem. Hele foråret og i efteråret er vi i konkurrencer, så vi kan kvalificere os til DM, siger hun.

Hvor mange timer om ugen har I brugt på at træne?

- Jeg har trænet meget lydighed før – der brugte jeg måske 4-6 dage om ugen på at træne. Men det her rally, jeg har været oppe i nu, træner jeg på hold to gange om ugen og ellers træner jeg mindre seancer på 5-10 minutter. Men næsten hver dag.

Hund.2
Foto: Trine Ølgaard Muf - TV2 ØST

Hundefører: - Det er en oplevelse

Også Rie Kastberg Sørensen, der bor i Faxe Ladeplads, deltog med sin hund i dagens lydighedsøvelser; sit/stå/dæk, spring, port, rundering og linjeføring.

- Det er jo noget, man gør sig fortjent til. Man skal igennem tre konkurrencer i løbet af året, og de fem bedste inden for vores kreds, bliver valgt til at deltage. Når man er placereret og ligger nummer et på listen, så siger man ikke nej.

Rie Kastberg Sørensen, der bor i Faxe Ladeplads, synes det er fedt med det fællesskab, der er omkring danmarksmesterskaberne. Det er en stor oplevelse, siger hun.
Rie Kastberg Sørensen, der bor i Faxe Ladeplads, synes det er fedt med det fællesskab, der er omkring danmarksmesterskaberne. Det er en stor oplevelse, siger hun. Foto: Trine Ølgaard Muf - TV2 ØST

Men hård træning er én ting. Så kommer selve mesterskabet, som er fedt af en helt anden årsag, forklarer hun:

- Fællesskabet. Det er en oplevelse. Det kan godt være, vi kommer med en idé om, at vi skal vinde. Men mange af os går herfra med en erkendelse om, at vi skulle ikke vinde noget som helst. Men vi har været her, vi har deltaget. Det er mere, end hvad mange andre har.