¨

Haveejere: Drop giften og pas på grundvandet

Karise Vandværk har to grundvandsboringer tæt på haveaffaldspladsen. I næste uge bliver de tjekket for eventuel forurening af pesticider. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

På Karise Haveaffaldsplads er der stor forståelse for, at Affald Plus lukker pladsen efter fund af pesticider.

Da TV2 ØST søndag lagde vejen forbi Karise Haveaffaldsplads, var der mange haveejere, der kiggede forbi for at læsse grene og andet haveaffald af.

I morgen lukker haveaffaldspladsen nemlig, fordi der er fundet høje mængder af pesticider i det vand, der siver ned i jorden fra det afleverede haveaffald. En lukning, der ærgrede de besøgende på pladsen.

- Det er selvfølgelig ærgerligt, for når vi bor så tæt på, så er det nemt at køre ud og aflevere det, siger Jørgen Lund fra Karise.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jørgen Lund fra Karise bruger en brænder til at fjerne ukrudt i sin have.  Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Han synes dog, det er en god idé at lukke pladsen, indtil det regnvand, der skyller gennem haveaffaldet, kan blive ledt væk fra området og ind i det offentlige spildevandssystem.

- Det er jo fair nok et eller andet sted, hvis det siver ned. Vi skal jo passe på vores grundvand, siger Jørgen Lund.

Hakkejern og ukrudtsbrænder

Pesticiderne i vandet menes at stamme fra forskellige typer af sprøjtemidler, som for eksempel Roundup, der bruges til at slå ukrudt ihjel i de haver, affaldet kommer fra. Men den slags bruger Jørgen Lund ikke, når han fjerner ukrudt.

- Jeg brænder af med en brænder, eller plukker det op og fjerner det, siger han.

- Hvis man kan gøre det lige så godt med en brænder, hvorfor så ikke gøre det i stedet for at komme kemikalier på, spørger Jørgen Lund.

Artiklen fortsætter under billedet.

Robert Jensen bruger et hakkejern, når der skal fjernes ukrudt. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Robert Jensen, der hjælper sin stedfar med at læsse haveaffald af på pladsen i Karise, er træt af, at den lukker.

- Det er dårligt. Det er jo dejligt tæt på for os, vi bor jo lige 400 meter længere henne, siger han og fortæller, at han aldrig bruger sprøjtemidler i haven.  

- Aldrig. Hakkejern - og så bare derud af, siger han.

- Det er jo ikke godt for grundvandet, kan man sige, så det må bare være hårdt arbejde, siger Robert Jensen.

Vil overveje at stoppe med at sprøjte

Men det er ikke alle haveejere, der bruger brænder eller hakkejern til at komme af med uønsket ukrudt. En af dem, der bruger sprøjtemidler i sin have, er Jan Skjelmose fra Karise.

- Jeg bruger Roundup, det gør jeg, og det sprøjter jeg ukrudtet med. Jeg ligger ikke på mine knæ og piller det op, siger han.

- Det har jeg for meget jord til, siger haveejeren.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jan Skjelmose bruger Roundup til at fjerne ukrudt i sin store have i Karise.  Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Han er dog ikke glad for at høre, at hans havevaner kan være til fare for grundvandet.

- Det er jo ikke godt, det er noget at tænke over i hvert fald, siger Jan Skjelmose, der vil overveje at stoppe med at bruge ukrudtsmidlet Roundup i sin have.

- Det er man jo nødt til at overveje, for vi er nok et af de eneste lande efterhånden, der har rent vand, siger han.

Den vigtigste ressource

Ikke langt fra Karise Haveaffaldsplads har det lokale vandværk to grundvandsboringer. I næste uge bliver de tjekket for eventuel forurening af pesticider.

Man skal være opmærksom på alt, hvad der kan forurene vores grundvand

Søren Christensen, formand, Karise Vandværk.

- Nu har haveaffaldspladsen ikke ligget der i så lang tid, så risikoen er mikroskopisk, siger Søren Christensen, der er formand Karise Vandværk.

Han er alligevel glad for, at AffaldPlus lukker Karise Haveaffaldsplads, indtil vandet fra området kan sendes via en spildevandsledning til et rensningsanlæg.

- Man skal være opmærksom på alt, hvad der kan forurene vores grundvand, siger han.

- Det er den vigtigste ressource, vi har. Så lige meget hvad, så skal man ikke have kemiske stoffer i vores grundvand, og specielt ikke stoffer, som man er nervøs for kan give sygdomme, siger Søren Christensen.

AffaldPlus har sat gang i en undersøgelse af vandet fra deres andre genbrugspladser og haveaffaldspladser, hvor der er nedsivningstilladelse, for at finde ud af, om det også indeholder store mængder pesticider.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App