Gymnasieelev skal med til overrækkelse af stor matematikpris

Mads Bjerge Christensen fra Midtsjællands Gymnasium i Haslev (MSG Haslev) er inviteret til Norge for at overvære uddelingen af en stor matematikpris.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mads Bjerge Christensen, der til sommer tager studentereksamen fra MSG Haslev, er blevet inviteret til Norge i næste måned sammen med fire andre danske gymnasieelever for at overvære overrækkelsen af den internationale matematikpris, Abel Prisen.

- Det lyder vildt fedt at skulle med, og jeg glæder mig meget til selve oplevelsen, siger Mads Bjerge Christensen.

Abel Prisen bliver betragtet af mange som matematikkens svar på Nobelprisen, og uddeles af Det Norske Videnskabs Akademi. Med æren og prisen følger også en stor præmiesum på seks millioner norske kroner.

I år går prisen til den engelske matematiker Sir Andrew Wiles for beviset af Fermats sidste sætning.

- Fermat var en fyr, der beskæftigede sig med matematik i sin fritid for 400 år siden. I margen af en af sine bøger skrev han, at han nu havde fundet et virkelig smukt bevis for et bestemt matematisk problem, men han havde ikke plads til at skrive det hele ned. Lige siden har matematikere prøvet at regne sig frem til beviset. Og nu er det altså lykkedes Wiles at bevise sætningen, fortæller Mads Bjerge Christensen.

Jeg er vild med, at man helt selv skal sidde og finde frem til løsningerne. At man ikke bare skal kunne eftergøre det, en lærer siger, men helt alene skal finde de rigtige metoder, siger gymnasieeleven fra MSG Haslev.

Kæmper om matematik OL-plads

Grunden til, at Mads Bjerge Christensen er inviteret til at være en del af publikum er, at han er en af Danmarks fem bedste gymnasieelever til matematik.

Det har han bevist i Georg Mohr-konkurrencen, og i øjeblikket venter han på at få at vide, om han også bliver udtaget til det danske landshold til matematik-OL.

Den unge gymnasielev er fuldt ud klar på matematiske udfordringer, og ligeledes er han vild med matematik-konkurrencer.

- Jeg er vild med, at man helt selv skal sidde og finde frem til løsningerne. At man ikke bare skal kunne eftergøre det, en lærer siger, men helt alene skal finde de rigtige metoder, siger gymnasieeleven fra MSG Haslev.

Det er ikke kun soloridt fra den kloge sjællænder. Han finder også holdkonkurrencer i sjove og udfordrerne – bare niveauet er højt nok.

Studerer på universitetsniveau

Ifølge Mads Bjerge Christensens matematiklærer, Flóvin Tor Nygaard Næs, var Mads færdig med hele gymnasiepensummet i matematik allerede inden slutningen af 1.g. Siden har det unge matematiktalent arbejdet med matematik på universitetsniveau.

Og det er da også der, Mads Bjerge Christensens fremtidsplaner ligger - Matematikstudiet på Københavns Universitet.

Så kan det være han selv en dag bliver en af de store drenge inden for det matematiske felt. Men i første omgang tager han dog til Norge for at overvære hyldesten til en af nutidens store matematikere.

play
Hans Jørgen Kolmos

Professor om britisk virusvariant på plejehjem: - Bekymrende, men ikke uventet

play
Kildemarkscenteret i Næstved

Tre beboere smittet med britisk coronavariant på plejehjem i Næstved

play
trelleborg

Vikingeborg vil på verdensarvsliste – kan fordoble besøgstallet

play
Louise Hvitfeldt Hansen Nykøbing Falster

Corona får flere unge til at føle sig ensomme: - Hele ungdomsårgangen er presset

play
dtu.1

Opsendelse af rumsonder gik som planlagt – landede uden for Stenlille

playliveblog
Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus: Regeringen vil indføre krav om isolation efter rejser

Se flere