Grevedatter fortsætter kamp om Gisselfeld

Komtesse Erica Danneskiold-Samsøe anker byrettens dom og kæmper videre mod sin kusine Helene Danneskiold-Samsøe om direktørposten på Gisselfeld Kloster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sidste punktum i den bitre familiestrid om retten til at beklæde direktørposten på Gisselfeld Kloster i Haslev er endnu ikke sat.

Komtesse Erica Danneskiold-Samsøe tabte sammen med sin onkel Ulrik i april sagen i Københavns Byret, men nu har de valgt at anke den dom til Østre Landsret. Det oplyser advokat Eigil Lego Andersen til Ritzau.

Sagsøgte kusine

Erica, der er datter af den nu afsatte greve Erik Danneskiold-Samsøe, og grevens bror Ulrik Danneskiold-Samsøe lagde i 2012 sagen an mod Ericas kusine Helene Danneskiold-Samsøe, godsets bestyrelse og Civilstyrelsen.

Helene Danneskiold-Samsøe er i dag overdirektør på godset, men komtesse Erica Danneskiold-Samsøe mener, at hun har krav på den titel. Ifølge godsets regler skal den gå i arv inden for familien.

Mente at direktør skulle være en mand

Hun blev tilbudt posten som overdirektør af godsets bestyrelse tilbage i 2010, men takkede dengang ikke ja til jobbet, fordi hun angiveligt mente, at arvingen skulle være en mand.

Godsets bestyrelse, der også er sagsøgt i sagen, mener, at Erica Danneskiold-Samsøe fraskrev sig retten til posten, da hun ikke takkede ja til stillingen dengang.

I stedet blev greve Eriks niece Helene Danneskiold-Samsøe overdirektør, og dermed endte det alligevel med en kvinde i spidsen for Gisselfeld.

Strid begyndte i 1997

Striden om Gisselfeld, der er et af landets største godser, begyndte tilbage i 1997, da greve Erik og godsets bestyrelse ikke kunne enes. Greven blev først suspenderet og siden afsat.

I årene efter forsøgte grev Erik at få jobbet tilbage ad rettens vej, og sagen skulle efter planen have været behandlet i Højesteret. Men på grund af de tunge sagsomkostninger valgte Erik at trække sagen inden.

300.000 kroner i sagsomkostninger

Også i den aktuelle sag er der tale om ganske betydelige sagsomkostninger. I byretten blev Erica Danneskiold-Samsøe og Ulrik Danneskiold-Samsøe dømt til at betale mere end 300.000 kroner i sagsomkostninger til Helene Danneskiold-Samsøe, Gisselfeld Kloster og Civilstyrelsen.

Det er endnu ikke bestemt, hvornår sagen kommer for i Østre Landsret.

/ritzau/