EU-regler presser landmænd: Skal så før de har høstet

Senest i dag torsdag skal landmændene ifølge EU have sået deres efterafgrøder. Men hvordan skal de nå det, når de endnu ikke har høstet?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det kolde forår og den kølige sommer giver hovedbrud i landbruget. Ikke på grund af udbyttet, for høsten tegner fin. Men EU tager ikke højde for, at vejret opfører sig anderledes, end det plejer.

- Jeg mangler stadig at så halvdelen af mine efterafgrøder. Men jeg kan jo ikke så, før jeg har høstet, siger Erik Ramussen, der har 680 hektar jord ved Rønnede.

Han og mange andre landmænd er fanget i, at deres såkaldte MFO-efterafgrøder skal være sat senest i dag. Men mange af markerne er endnu ikke høstet.

Deadline svær at nå

Efterafgrøderne sås for at trække kvælstof ud af jorden. Et miljøvenligt tiltag som landmændene skal leve op til for at få fuldt EU-tilskud. Men den skrappe deadline er svær at efterleve på vores breddegrader, når vejret er som i år.

Heldigvis er der mulighed for at søge dispensation. Præcist hvem der kan søge, og hvordan der søges, offentliggjorde Miljø- og Fødevareministeriet i dag torsdag. Og især et kort var landmændene spændte på at se.

Er man med på kortet, bliver det nemlig nemmere at søge, for her er vejret på forhånd indregnet som usædvanligt. Er man uden for kortet, bliver det derimod vanskeligere. Blandt andet skal man selv redegøre for, at vejret har været usædvanligt på ens marker.

Risikerer kæmpe bøde

Opdager kontrollanter, man ikke har sået til tiden, som altså er til midnat, og får man ikke dispensation, kan det nemt koste ti-tusindvis af kroner i bøde og mistet hektarstøtte. 

Sidst på eftermiddagen kom kortet endelig, og hele Sjælland er uden for kortet. Det bliver altså vanskeligt for Erik Ramussen og alle de andre sjællandske landmænd at søge dispensation.

Se kortet her.