Bymidter ligger øde - nu skal millioner fra Folketinget skabe liv

I Haslev ser både borgere og erhvervsdrivende potentialer i den halve milliard, Folketinget har afsat til mere liv i bymidter og landdistrikter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et bredt flertal af Folketingets partier vil sikre mere liv i landdistrikter og bymidter landet over. Det kunne Indenrigs- og Boligministeriet i går præsentere i en meddelelse. I blandt andet Haslev bliver det politiske initiativ hilst velkommen af både handlende og erhvervsdrivende.

Partierne bag aftalen afsætter mere end 550 millioner kroner, som skal fordeles over en årrække og sikre mere liv i de mindre og mellemstore byer via en lang række tiltag. Og det er en god idé, mener blandt andre Channie Kjær Lassen, der er forretningsdrivende og formand for Haslev Handelsstandsforening:

- Det er da klart, hvis man pludselig kan få en pose penge i turbanen, og man kan få lov til at jonglere lidt med nogle ting, som der ellers ikke er økonomi til, så er det jo, man skal tænke kreativt, siger hun.

quote Jeg synes, her er ekstremt kedeligt. Altså medmindre man kan lide at kigge på tøj, så er der jo ikke noget at komme efter

Mai Petersson, Dalby

180 millioner er afsat specifikt til at skabe mere livlige bymidter. Pengene, der er afsat med aftalen, kan bruges til eksempelvis fysiske istandsættelser i gågader. I Haslev er det især torvet i byen, som de forretningsdrivende mener, kunne trænge til en forbedring.

- Nu i dag blæser det rigtig meget, og det gør det også altid på vores torv. Der kan måske laves nogle kroge og miljøer deroppe, som kunne opildne til god handel og aktivitet, i stedet for det bare er en tom plads, siger Channie Kjær Lassen.

Channie Kjær Lassen, formand, Haslev Handelsstandsforening.
Channie Kjær Lassen, formand, Haslev Handelsstandsforening. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

Også blandt de handlende bliver aftalen set som en oplagt mulighed for Haslev.

For byen trænger i hvert fald ifølge Mai Petersson fra Dalby til at blive livet op:

- De kunne godt bruge noget renovering og noget nytænkning. Et eller andet interessant, som kunne gøre at folk – og nu er jeg lidt grov: At folk under 35 måske har lyst til at dukke op, siger hun og tilføjer:

- Jeg synes, her er ekstremt kedeligt. Altså medmindre man kan lide at kigge på tøj, så er der jo ikke noget at komme efter.

Mai Petersson, Dalby
Mai Petersson, Dalby Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

Samme opfattelse deler Berit Mejer, der selv bor i Haslev:

- Hvad bymidten trænger til? Ja den trænger jo til noget opfriskning, det er helt sikkert.

Kommuner skal selv melde sig

Der er også lagt op til en forsøgsordning med ti såkaldte frie bymidter, som sættes fri af eksisterende lovgivning for at prøve nye tiltag, som måske kan få liv i bymidten. Og det er nødvendigt i konkurrencen med de større byer, påpeger Jens Larsen, der er indehaver af Sport24 i Haslev:

- Vi bor jo i sådan en lille trekant mellem tre store byer; Køge, Ringsted og Næstved. Og hvis Haslev skal overleve, så skal vi også være attraktive, og det er bymidten, som skal være motoren i det – så skal det udenom nok følge med hvis bymidten er i orden, siger han.

Jens Larsen, indehaver, Sport24, Haslev:
Jens Larsen, indehaver, Sport24, Haslev: Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

Aftalen skal også understøtte lokale dagligvarebutikker i små byer, sikre en god internetforbindelse og give et bedre overblik over naturstier.

Kommunerne skal selv melde sig for at komme i betragtning som en af de ti frie bymidter og byde ind med forslag blandt andet til, hvordan de vil optimere lokale velfærdsfunktioner, som kan være tilbud til ældre, borgerservice, lægehus eller andet.

Kommunen skal også medfinansiere projekterne. Men det skræmmer dog ikke den politiske udvalgsformand:

- Det kommer jo også an på, hvad det er for nogle beløb, vi taler om, det er jo ikke sådan, at bymidterne i Faxe Kommune er entydigt dårlige, så det behøver ikke være store summer, så jeg tænker også, at man kan jonglere rundt med vores investeringsplan, hvis man gerne vil det, siger René Tuekær (Lokallisten) formand for Plan & Kulturudvalget i Faxe Kommune.

René Tuekær (Lokallisten) formand for Plan & Kulturudvalget, Faxe Kommune.
René Tuekær (Lokallisten) formand for Plan & Kulturudvalget, Faxe Kommune. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

Præcis hvilken lovgivning de forskellige bymidter skal sættes fri for, afhænger af kommunens planer, lyder det i aftalen.

Ingen universalløsning

Det er dog ikke lige til at skabe mere liv i bymidterne.

Ifølge direktør for Dansk Byplanlaboratorium, Ellen Højgaard Jensen, findes der ingen universalløsning, som gælder for alle byer.

- Det er super godt, der kommer penge, for penge er en katalysator for, at der kommer gang i udviklingen. Men penge er ikke nok, siger hun og tilføjer:

- Det er lokale netværk, det er folk, der arbejder derude, det er butikkerne, der skal stå sammen om at styrke de her bymidter, og det er bymidterne lokalt, der skal bakke dem op.

Ellen Højgaard Jensen, direktør, Dansk Byplanlaboratorium
Ellen Højgaard Jensen, direktør, Dansk Byplanlaboratorium Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Det kan være kulturarrangementer eller aftener, hvor butikkerne holder længe åbent for at trække folk til. Men derudover kan kommunerne også hjælpe til, forklarer Ellen Højgaard Jensen. For i takt med at handlen rykker mod de større byer, er det ikke sikkert, at handlen skal bevares lokalt for enhver pris:

- Vi køber mere og mere på nettet, og folk køber også i de store centre, der ligger uden for bymidterne. Nogle af vores bymidter skal overleve. Det er helt sikkert. Men nogle af dem skal måske også blive til noget andet end handelsbyer, siger hun og tilføjer:

- Måske skal det være nogle smadder gode steder at bo, eller nogle af de steder, man får meget grønt og får mange parker tilbage. Der kan være rigtig mange forskellige bytyper. Og det skal kommunerne arbejde med.

Ifølge Ellen Højgaard Jensen er den sønderjyske by Aabenraa lykkedes godt med at genskabe bylivet. Helt konkret har en kortere gågade i byen her været med til at bane vejen for mere liv blandt de tilbageværende forretninger.


Nyhedsoverblik