Bureaukratiske regler rammer grønne kommuner - solceller var slukket i seks år

Kommunerne ønsker bare at være lidt grønnere, men regler for solcelleanlæg kan koste dem mange penge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det startede som en grøn ide i Faxe Kommuner - med solcelleanlæg på en række skoler og institutioner, ville kommunen få en grønnere profil og en lavere elregning.

Sådan kom det dog slet ikke til at gå. Først nu, seks år og en kæmpe bunke arbejdstimer senere, kan kommunen nu igen tænde for lyset uden bekymringer.

Det har nemlig kostet kommunen dyrt at få solcellerne til at leve op til en række særdeles krakilske regler, der udelukende gælder kommunerne, og ikke andre i den offentlige sektor. Først nu mener Energistyrelsen, at anlægene er lovlige.

John Birkegaard er seniorkonsulent i kommunen og har brugt mange ressourcer på at få lovliggjort solcellerne. 

- Vi ville jo ikke beskyldes for at drive ulovlige solcelleanlæg, så vi valgte simpelthen at koble dem fra, mens vi arbejdede på lovliggørelsen, siger han til TV2 ØST. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Faxe Kommune har måttet kæmpe i seks år for at få lov til at tænde kommunens solcelleanlæg. 
Faxe Kommune har måttet kæmpe i seks år for at få lov til at tænde kommunens solcelleanlæg. 

Verdens dyreste strøm

Tilbage i 2013 vedtog politikerne på Christiansborg en ny regel, der betød, at kommunale solcelleanlæg, der er sat op efter den 28. juni 2013, skulle være udskilt i deres eget selskab.

Reglen betød, at kommunen også skal føre individuelle regnskaber for alle de solcelleanlæg, de har. Den grønne energi, de kan få ud af solcellerne, står i mange tilfælde slet ikke på mål med omkostningerne ved at følge lovgivingen: 

- Vi skal have en statsautoriseret revisor på, der skal laves revisionsprotokoller, og det skal godkendes i byrådet. Det er en stor, administrativ og kompliceret opgave. Det bliver verdens dyreste strøm, siger Faxe Kommunes borgmester, Ole Vive (V). 

Rod med datoerne

I to år har seniorkonsulent John Birkegaard forsøgt at overbevise Energistyrelsen om, at kommunens specifikke solcelleanlæg var sat op før skæringsdatoen tilbage i 2013. Det er dog først for nylig, at de har fået dispensation til at undgå at selskabsudskille anlæggene. 

- Det har jo givet os et stort arbejde i administrationen. Alternativet ville være, at vi ikke kunne bruge de anlæg, vi har ofret penge på, siger han til TV2 ØST. 

Det er muligt for kommunerne at opnå dispensation for nyere solcelleanlæg, hvis de er sat op i forbindelse med et nybyggeri og dermed indgår i bygningens såkaldte energirammeberegning. 

Reglen gælder kun for kommunerne

Faxe Kommune forstår ikke, hvorfor staten og regionerne slipper for at selskabsudskille deres solcelleanlæg og dermed undgår at føre regnskaber: 

- Vi er jo en del af det offentlige. Hvorfor må staten, når kommunerne ikke må? Det giver jo ingen mening overhovedet, siger borgmester Ole Vive til TV2 ØST. 

Ifølge Energistyrelsen behøver regionerne ikke at selskabsudskille, fordi regionens hospitaler har nødgeneratorer, der producerer strøm i tilfælde af strømsvigt. 

17 ulovlige kommunale anlæg

Energistyrelsen oplyser til TV2 ØST, at der er 17 ulovlige solcelleanlæg på kommunale bygninger i vores område.

De ulovlige anlæg er placeret i otte af de 12 kommuner som ligger i TV2 ØSTs sendeområde. Flest ulovlige anlæg er der i Slagelse, hvor fem anlæg i dag er ulovligt opsat.

Artiklen fortsætter under tabellen.

Energistyrelsens holdning er klar: Kommunerne skal nu vælge mellem at selskabsudskille anlæggene, eller trække stikket til den grønne strøm.

Energistyrelsen ønsker ikke at blive citeret direkte af TV2 ØST, men forklarer, at kommunerne ikke må blande anlæggets økonomi sammen med kommunens øvrige økonomi.

En børnehave med et solcelleanlæg må med andre ord ikke selv bruge af strømmen til at tænde for lyset i lamperne. De skal sælge strømmen til netværket, for derefter at købe strømmen igen til fuld afgift.

Kommune stopper solcelleinvesteringer

Reglen fra 2013 og det langvarige forløb betyder nu, at Faxe Kommune nu stopper yderligere investeringer i solcelleenergi.

- Med det nuværende regelsæt, kommer der ikke flere solceller op i Faxe Kommune. Vi har også en forpligtigelse overfor borgerne, at vi ikke misbruger pengene, siger Ole Vive. 

Energiminister Dan Jørgensen ønsker ikke at kommentere på historien til TV2 ØST. 


Nyhedsoverblik