Borgere skuffede over ja til vindmøller

Et snævert flertal i Faxe Byråd sagde i aftes ja til 5 kæmpevindmøller. Det skuffer både borgere indenfor og udenfor kommunegrænsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De 5 vindmøller måler 150 meter i højden og skal stå på jord, der tilhører Bregentved Gods. Mere præcist i et område syd for Herfølge - mellem Turebylille i Faxe Kommune og Skrosbjerg i Stevns Kommune.

- Jeg frygter jo, vi ikke kan holde ud at bo her mere, siger Simon Zederkoff, som bor ved Skrosbjerg på den side, der hører til Faxe Kommune..

Han forventer bl.a., at de roterende møllevinger vil give skiftevis lys og skygge ind i hans stue.

- De kommer til at ødelægge hele området her, siger Simon Zederkoff.

Snævert flertal for vindmøller

171 borgere har i en underskriftindsamling gjort byrådet i Faxe Kommune opmærksom på deres modstand mod vindmøllerne, men torsdag aften vedtog byrådet alligevel en ny lokalplan. Den tillader Bregentved Gods at opføre 5 vindmøller med en højde på 150 meter.

Lokalplanen blev vedtaget med 13 stemmer for og 12 imod.

- Jeg er rigtig ærgerlig, og jeg er rigtig ked af det, siger Helle Lindner Nielsen, som bor i selve landsbyen Skrosbjerg, som ligger i Stevns Kommune. Hun har også længe kæmpet mod vindmøllerne.

Gods håbede på større opbakning

Godsforvalteren på Bregentved Gods er heller ikke tilfreds med det uenige byråd, men glad for det tippede over til hans fordel:

- Vi havde selvfølgelig håbet på en større politisk opbakning til projektet end den, der blev tilkendegivet ved beslutningen i går, siger Anders Dolmer.

Hvad tænker du om, at 13 stemte for og 12 imod dine planer?

- Det gør jo, at man er ydmyg og også modtager det signal, at det her er en beslutning som deler vandene.

Støjgrænser overholdt

Ifølge en VVM-redegørelse bor borgerne ved Skrosbjerg mere end 600 meter fra vindmøllerne og vil ikke blive plaget af støjgener.

Det tror borgerne dog ikke på. De havde hellere set, at byrådet i Faxe afventede en kommende undersøgelse fra Sundhedsministeriet, om generne ved at bo nær kæmpevindmøller.

 I kan vel ikke vide, om de her vindmøller vil komme til at genere jer?

- Nej, det kan vi ikke vide med sikkerhed, men jeg har talt med folk, der i dag bor ved de her kæmpe vindmøller, og det påvirker jo deres nattesøvn. Der er folk, der er flyttet fra deres huse og har købt et ekstra hus, fordi de ikke kan sælge deres hus, siger Helle Lindner Nielsen.

Stevns har protesteret

Stevns Kommune har gjort indsigelse mod Faxe Kommunes vindmølleplaner, men det fik altså ikke afgørende betydning for stemmeafgivelsen ved byrådsmødet i Faxe torsdag aften.

I 19.30-udsendelsen havde vi et interview om sagen med borgmester i Faxe Kommune, Knud Erik Hansen (Soc. Dem.)