Anklager: Vi overvejer at anke MDMA-dom

En 17-årig mand blev frikendt for uagtsomt manddrab i sagen, hvor det farlige MDMA-stof slog en 15-årig ihjel. Anklageren overvejer at anke sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fire måneders fængsel.

Det var straffen, som en 17-årig mand fra Næstved modtog tirsdag ved Retten i Næstved.

Han var anklaget for tre forhold, herunder uagtsomt manddrab, fordi han via en mellemmand i februar solgte det farlige stof MDMA til to 15-årige drenge i Haslev. 

Den ene af de to drenge mistede livet efter at have indtaget stoffet. Han kæmpede forgæves for sit liv i 14 dage, hvor han var lagt i kunstigt koma. Den anden 15-årige blev behandlet på sygehuset, men slop uden varige mén. 

Retten i Næstved
Læs også
Dom i MDMA-sagen: 17-årig frifindes for uagtsomt manddrab
Retten i Næstved
Læs også
Dom i MDMA-sagen: 17-årig frifindes for uagtsomt manddrab

Spørgsmål om ansvar

Anklageren krævede et år og tre måneders fængsel til den tiltalte, mens forsvareren krævede maksimalt fire måneders fængsel til sin klient.

Men retten valgte at idømme den 17-årige fire måneders fængsel og altså frifinde ham for uagtsomt manddrab.

Anklageren var efter retsmødet ikke enig i den dom, men forklarer, at det på mange måder er en vanskelig sag. 

- Det var jo ikke en dom i overensstemmelse med anklageskriftet. Men jeg vil sige det på den måde, at der strafferetligt ikke rigtigt er noget, vi kan gøre, der rigtig får nogen betydning for den ulykkelige sag, siger anklager Skipper Pelle Falsled, specialanklager hos anklagemyndigheden hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Kim Kliver
Læs også
Politiet om MDMA-sag: Bagmænd skal findes i bandemiljøet
Kim Kliver
Læs også
Politiet om MDMA-sag: Bagmænd skal findes i bandemiljøet

Han forklarer, at en tiltale for uagtsomt manddrab er svær at rejse, men at anklageren mente, at der var belæg for det.

- Jeg havde vurderet, at der var grundlag for at rejse tiltale for uagtsomt manddrab, og det er en svær juridisk problemstilling. Det er et spørgsmål om i hvilket omfang, man kan være strafferetligt ansvarlig for sådan en inddirekte skadegørende handling, siger Skipper Pelle Falsled.

Men anklageren mente alligevel, at der var belæg for at gøre den 17-årige ansvarlig.

- Min vurdering var, at han kunne gøres strafferetligt ansvarlig, og jeg havde nogle domme, som jeg nævnte, som jeg synes mindede om denne situation, men retten vurderede det anderledes, og sådan er det, siger han. 

Ikke direkte indflydelse på dødsfald

Rettens beslutning faldt dog ikke overraskende i god jord hos forsvareren og hans klient. Forsvareren er tilfreds med dommen, og den 17-årige er lettet.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: TV2 ØST

- Han er lettet over at blive frikendt for uagtsomt manddrab, men utrolig berørt af sagen, og han er utroligt ked af, at det har fået det udfald, som det har fået, siger forsvareren for den 17-årige, Kim Steen.

Forsvareren mener, at hans 17-årige klient ikke kunne gøres ansvarlig for den 15-årige Adam Buks dødsfald, fordi han ikke kunne forudse dødsfaldet.

- Jeg mener, han bliver frikendt, fordi han ikke er det direkte led. Hans forseelse består alene i, at han har solgt noget stof til en mellemmand, som så har videregivet det, og som så er endt ude hos de to unge mennesker i Haslev. Så han har ikke haft nogen direkte indflydelse på, hvad der er sket, og det har ikke været påregneligt for ham, at der ville ske det ulykkelige dødsfald i Haslev, siger Kim Steen. 

Kunne forlade retten fri

Udover at have solgt stoffet inddirekte til de to drenge fra Haslev, havde den 17-årige også solgt stoffet direkte til en ung kvinde fra Næstved, som også blev syg af det, men som overlevede. 

Matti Frey Olesen
Læs også
Adams ven i vidneskranken: Vi ville købe hash
Matti Frey Olesen
Læs også
Adams ven i vidneskranken: Vi ville købe hash

Desuden var den 17-årige tiltalt for overtrædelse af lov om euforiserende stoffer, idet politiet fandt MDMA-stoffet hos den 17-årige.  

De to yderligere forhold blev den 17-årige dømt skyldig i. Men han kunne dog forlade retten som en fri mand, da han allerede har været varetægtsfængslet i knap fire måneder.

Anklager Skipper Pelle Falsled vil nu studere dommen og tage stilling til, om den skal ankes.