Anklager om MDMA-dom: - Det er en utrolig tragisk sag

Anklageren er tilfreds med, at en 17-årig dreng er blevet kendt skyldig i uagtsomt manddrab efter salg af MDMA. Forsvaret overvejer at anke dommen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

2. februar i år solgte en 17-årig dreng fra Næstved MDMA til 15-årige Adam Buk og Matti Frey Olesen fra Haslev.

Efter at have indtaget stoffet, blev de to unge drenge indlagt og efter at have ligget i koma i næsten to uger, afgik Adam Buk ved døden.

I dag blev den 17-årige dreng, der solgte dem stoffet, dømt for uagtsomt manddrab – noget som specialanklager Skipper Pelle Falsled er godt tilfreds med.

- Jeg er tilfreds med, at retten har valgt at følge min vurdering af, at der var grundlag for at dømme for både fareforvoldelse og uagtsomt manddrab. Men det er en utrolig tragisk sag, siger han til TV ØST, efter dommen faldt ved Retten i Næstved. 

En usædvanlig sag

I maj blev en anden 17-årig dreng fra Næstved frifundet for uagtsomt manddrab i sagen. Han blev dog dømt fire måneders fængsel for at sælge MDMA til den unge mand, der i dag blev dømt for at sælge stoffet videre til Adam Buk.

Og spørger man anklager Skipper Pelle Falsled, så har det haft stor betydning for dommens udfald, at den dømte i dag var ham, der rent fysisk overdrog MDMA til de to unge drenge.

quote Hvis det bliver retspraksis fremadrettet, så er der en række sagstyper, hvor det kan være det samme, der gør sig gældende

Eigil Strand, forsvarer

- Vi er jo kommet et led tættere på, nemlig til ham, der direkte har overdraget stoffet. Det tror jeg har været et vigtigt element. Det er en usædvanlig sag, og særligt det her element med en 15-årig, der dør, gør det nærmest helt ubærligt, siger anklageren.

Nægter sig skyldig

Mandag har den 17-årige forklaret i retten, at han først købte et gram MDMA til sig selv og senere købte et gram yderligere, som han solgte videre til de unge drenge.

Den tiltalte, som solgte stoffet, forklarede også, at han selv blev advaret om, at stoffet var stærkere end normalt. Han ville efter salget til de to 15-årige advare dem og fik en ven til at skrive på Snapchat. Beskeden blev dog aldrig åbnet.

Den nu dømte 17-årige dreng har hele tiden nægtet sig skyldig i uagtsomt manddrab, og nu skal han sammen med sin forsvarer, Eigil Strand, finde ud af, om sagen skal ankes.

- Vi har taget betænkningstid i forhold til at anke. Min klient er ikke af den opfattelse, at han har gjort det, han er tiltalt og nu dømt for, siger forsvareren. 

Forsvarer Eigil Strand og den dømte 17-årige har taget betænkningstid i forhold til at anke sagen til landsretten.
Forsvarer Eigil Strand og den dømte 17-årige har taget betænkningstid i forhold til at anke sagen til landsretten.
Foto: Ida Valsted - TV ØST

En principiel sag

Sagen og dommen i dag er principiel. Retten skulle nemlig afgøre, hvorvidt en pusher kan gøres ansvarlig, hvis det solgte stof koster en person livet. Og det kan han eller hun altså godt, mente byretten.

- Det rejser en interessant problemstilling, fordi retten siger til min klient, at han har medvirket til, at en person er afgået ved døden. Hvis det bliver retspraksis fremadrettet, så er der en række sagstyper, hvor det kan være det samme, der gør sig gældende, siger Eigil Strand.

- Retten har tillagt det stor betydning, hvilken funktion overdrageren har haft i den her sag. Det er, som det er, at min klient har haft fat i de her stoffer og har bragt dem videre. Men jeg kan vist godt sige, at det er forsvarets opfattelse, at retten måske burde tillægge hans rolle en anden vægt.

Den 17-årige dreng blev idømt seks måneders fængsel, der blev gjort betinget af, at han udfører 120 timers samfundstjeneste. Den dømte har to uger til at beslutte, om han vil anke sagen til landsretten.