Alexander blev mobbet igennem flere år - nu vil faren have skoler til at betale erstatning

Skoler slipper for let, når de ikke sætter ind mod mobning. Det mener Johnny Larsen fra Haslev, der har fremsat et borgerforslag om mobning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mobning kan give ar på sjælen. Derfor bør det også koste noget, når skoleledelser ikke handler tilstrækkeligt i sager om mobning. Det mener Johnny Larsen fra Haslev.

- Man tager det ikke alvorligt nok, sådan som reglerne er i dag, siger han.

Derfor har han lavet et borgerforslag, der skal gøre skoler erstatningspligtige overfor mobbede elever i sager, hvor skolen ikke har gjort nok for at stoppe mobningen og skabe bedre trivsel.

quote Jeg vil jo gerne have, at der bliver pålagt et ansvar

Johnny Larsen, forælder, Haslev

- Jeg vil jo gerne have, at der bliver pålagt et ansvar. At for eksempel klageinstansen hos Dansk Center for Undervisningsmiljø eller nogle andre kan gå ind og sige, det her er galt, der er et barn, der har mistet noget her, der er et barn, der har smerter, det koster penge, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Johnny Larsen fra Haslev håber, at skoler vil tage mobning mere alvorligt, hvis de får erstatningsansvar overfor mobbeofrene.
Johnny Larsen fra Haslev håber, at skoler vil tage mobning mere alvorligt, hvis de får erstatningsansvar overfor mobbeofrene. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

Søn oplevede mobning

Borgerforslaget er blevet til, efter hans egen søn, Alexander igennem flere år oplevede mobning og udelukkelse fra fællesskabet på sin daværende skole, Haslev Privatskole.

- Det svingede lidt, hvem det var, jeg havde et problem med, men der var specielt én elev, ham havde jeg mange problemer med, fortæller Alexander Nørskov Larsen.

Ifølge Johnny Larsen fik han og Alexanders mor at vide, at sønnen skulle gøre mere selv for at komme ind i fællesskabet i klassen. Den strategi fulgte forældrene længe. Det resulterede i, at Alexander meget sjældent fortalte derhjemme, hvordan han havde det i skolen. Og han havde det ikke godt.

- Det var... det var sådan set bare sådan, så jeg skulle prøve at overleve dagen, husker Alexander Nørskov Larsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Alexander Nørskov Larsen oplevede mobning og udelukkelse fra fællesskabet på sin tidligere skole.
Alexander Nørskov Larsen oplevede mobning og udelukkelse fra fællesskabet på sin tidligere skole. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

Til sidst fik Johnny Larsen nok og klagede til Den Nationale Klageinstans mod Mobning under Dansk Center for Undervisningsmiljø. I foråret 2020 gav klageinstansen faren fra Haslev medhold, og skolen fik et påbud om at lave en handleplan i den konkrete sag.

quote Der var specielt én elev, ham havde jeg mange problemer med

Alexander Larsen, skoleelev, Haslev

Men det er ikke nok, mener Johnny Larsen. Han tror, at hvis skolerne fik erstatningsansvar overfor mobbeofre, så ville det have en præventiv effekt.

- Jeg tror, det er det, der måske kan være med til at flytte de her ting med, at man bare trækker på skuldrene. Skolerne bliver nødt til at gøre noget, for hvis de ikke gør det, så koster det penge, og det har de ikke råd til, siger han.

Skoleledere tror ikke på straf

Formanden for skolelederforeningen i Faxe Kommune er skeptisk overfor forslaget.

- Vi er tilhængere af, at vi bliver nødt til at gå i dialog med de mennesker, det drejer sig om. Jeg kan personligt ikke se, at noget skal kunne løse sig af, at en skole skal straffes økonomisk, for så har den reelt mindre økonomi til at løse den næste store sag, der kunne komme, siger lokalformand Jacob S. Mortensen

Men hvad hvis dialogen ikke fungerer? Hvis forældre, siger, der er et problem, der sker mobning, og skolen ikke får taget hånd om det, hvad så?

- Jeg kan godt forstå det der med, at dialogen kan være svær, men det gør den jo ikke mindre vigtig. Men så skal vi måske bede andre hjælpe os med den dialog, men det er dialogens vej, vi skal løse tingene, mener skolelederen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jacob S. Mortensen er lokalformand for Skolelederforeningen i Faxe og skeptisk overfor borgerforslaget. Han mener ikke, økonomiske sanktioner løser noget.
Jacob S. Mortensen er lokalformand for Skolelederforeningen i Faxe og skeptisk overfor borgerforslaget. Han mener ikke, økonomiske sanktioner løser noget.

Venstre og SF bakker op

På Christiansborg er både SF og Venstre positive overfor at indføre erstatningsansvar til skoler.

quote Det vigtige, ved det her forslag, er, at børn ikke længere skal mobbes

Jacob Mark, børneordfører, SF

- Den model med at de berørte får en erstatning, det er en model, man kender fra Sverige, hvor det faktisk fungerer ret godt, så det er vi åbne overfor, siger Jacob Mark, SF's børneordfører og fortsætter:

- Men det vigtige er ikke så meget, at der er nogle børn, der får en erstatning, for at sige det rent ud. Det vigtige, ved det her forslag, er, at børn ikke længere skal mobbes, og at de ikke skal gå i månedsvis, uden der bliver taget affærre.

Artiklen fortsætter under billedet.

SF's børneordfører, Jacob Mark bakker op om borgerforslaget, som minder om en ordning, der allerede findes i Sverige.
SF's børneordfører, Jacob Mark bakker op om borgerforslaget, som minder om en ordning, der allerede findes i Sverige. Foto: TV 2 Regionernes Christiansborg-redaktion

Venstres Ellen Trane Nørby er også positivt stemt:

- Der er rigtig mange elementer i den svenske model, som vi også kiggede på, da vi indførte lovgivningen i Danmark, og  jeg vil ikke afvise, at der er flere elementer, vi kan lade os inspirere af. Grundlæggende har vi bare behov for at styrke indsatsen mod mobning i Danmark, siger børneordføreren.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ellen Trane Nørby fra Venstre er åben overfor Johnny Larsens borgerforslag.
Ellen Trane Nørby fra Venstre er åben overfor Johnny Larsens borgerforslag. Foto: TV2 Regionernes Christiansborg-redaktion

Skoler kan få påbud

I Haslev giver Johnny Larsen i hvert fald ikke meget for det klagesystem, der findes i dag, hvor skoler kan få et påbud. Først hvis påbuddet ikke efterleves, kan skolen få en økonomisk sanktion.

- Jeg synes slet ikke, det skal komme dertil, hvor vi overhovedet skal klage over det. Skolen havde jo fem-seks år til at sige: der er noget galt, det gør vi noget ved, siger han.

Foreløbig har borgerforslaget kun lidt mere end 200 digitale underskrifter. Det kræver 50.000, at få forslaget til behandling i folketinget.

Erstatning til elever i Sverige