Ekspert: Grøn fluesvamp kan være skyld i forgiftning af storfamilie

Politiet formoder, at det er svampe, der har forgiftet flygtningefamilien fra Haslev. Ud fra symptomerne mener svampeekspert, at det er plausibelt.

Tema: Familie forgiftet af farlige svampe - spiste de fluesvamp?
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter at flere medlemmer af en storfamilie fra Haslev er blevet svært forgiftede, arbejder politiet ud fra en teori om, at det er svampe, der har forgiftet familien.

Svampe, som familien selv skulle have indsamlet og brugt til madlavning.

Der er tale om en congolesisk familie med 12 medlemmer. To af dem er afgået ved døden, to er svært forgiftede og de resterende skal til observering på Rigshospitalet. 

Svampe kan være brugt i madlavning

Ifølge dr.dk oplyser Giftlinjen på Bispebjerg Hospital, at de forgiftede personer viser tegn på at have spist snehvid eller grøn fluesvamp. Nogle af de ramte viser også tegn på leverskader. 

De to svampe giver samme symptomer, fortæller Jacob Heilmann-Clausen, der er associate professor ved Center for Makroøkologi, Evolution og Klima ved Københavns Universitet.

Han fortæller, at den grønne fluesvamp er ganske almindelig i den danske natur, og at den snehvide heller ikke er sjælden.

Hans bud er dog, at familien fra Haslev er blevet forgiftet af den grønne fluesvamp, da den snehvide imidlertid kun findes i Midtjylland.

Smerter, opkast, diarré

På politiets pressemøde torsdag aften blev symptomer som smerter, kvalme, opkast, diarré og ubehag nævnt, og disse stemmer overnes med symptomerne på forgiftning fra de to fluesvampe. 

På længere sigt forårsager svampen celledød i lever og nyrer med fatale lever- og nyreskader som følge, hvilket passer medGiftlinjens beskrivelse.

Jacob Heilmann-Clausen fortæller til TV ØST,, at symptomerne viser sig efter 12-24 timer, hvis man spiser grøn eller snehvid fluesvamp.

Familien begyndte at få symptomer på forgiftningen torsdag formiddag, og derfor er det nærliggende at tænke, at familien spiste svampen til aftensmad onsdag, hvis forgiftningen skyldes svampe.