Flere påbud regner ned over byggeriet af Storstrømsbroen

Byggeriet af den nye Storstrømsbro får fortsat flere påbud og forbud fra Arbejdstilsynet. Nu skærper Vejdirektoratet tilsynet med byggeriet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I løbet af de sidste to måneder har Arbejdstilsynet uddelt 18 strakspåbud og to forbud i forbindelse med byggeriet af den nye Storstrømsbro.

Dermed er der i alt givet 87 straksforbud og syv forbud i de to år Arbejdstilsynet har ført tilsyn med byggeriet. Det viser en opgørelse fra Arbejdstilsynet, som TV2 ØST har fået aktindsigt i.

quote Vi er ikke tilfredse med de mange påbud, vi arbejder hårdt på at bringe det ned

Niels Gottlieb, projektchef, Vejdirektoratet

En stor del af overtrædelserne handler om at sikre bedre belysning og adgangsveje på byggepladsen, men der er også nogle af mere alvorlig karakter, der handler om bygningsarbejdere, der har været i fare for at styrte ned fra høje arbejdsplatforme.

Ifølge arbejdtilsynet har bygningsarbejdere været i fare for at styrte ned fra høje arbejdsplatforme.
Ifølge arbejdtilsynet har bygningsarbejdere været i fare for at styrte ned fra høje arbejdsplatforme. Foto: TV2 ØST

- Vi er ikke tilfredse med de mange påbud, vi arbejder hårdt på at bringe det ned, vi har intensiveret vores indsats, for det her skal gøres bedre, siger Niels Gottlieb, der er projektchef i Vejdirektoratet, der er bygherre på byggeriet.

Skærpet tilsyn med sikkerheden

Som konsekvens har Vejdirektoratet nu skærpet tilsynet med sikkerheden.

- Vi har indført skærpede daglige tilsyn, hvor vores arbejdsmiljøtilsyn, entreprenørens arbejdstilsyn og den ansvarlige pladsmanager går byggepladsen igennem hver eneste morgen og får udpeget ting, der skal rettes, og så følger de efterfølgende op på det, forklarer Niels Gottlieb.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ifølge projektchef Niels Gottlieb har vejdirektoratet nu spærpet tilsynet med sikkerheden.
Ifølge projektchef Niels Gottlieb har vejdirektoratet nu spærpet tilsynet med sikkerheden. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

En stor del af påbuddene er givet til det italienske konsortium Storstroem Bridge Joint Venture I/S (SBJV), der er hovedentreprenør på byggeriet.  

- Det er korrekt, at vi desværre har set en stigning i antallet af påbud i den sidste måned. Mange af påbuddene er relateret til vand på byggepladsen, som betyder, at adgangsvejene har været våde eller mudrede. Vi har desværre også fået påbud for mangelfuld belysning, og det er vi i fuld gang med at rette op på, skriver Christian Lemvigh, der er presseansvarlig for konsortiet i et skriftligt svar til TV2 ØST og fortsætter:

quote På et kæmpe stort byggeri som det her, er det nok naivt at forestille sig, at man kan gennemføre det uden nogen som helst påbud fra Arbejdstilsynet

Niels Gottlieb, projektchef, Vejdirektoratet

- Selv om Storstrømsbroen er en af Danmarks største byggepladser, som har besøg af Arbejdstilsynet et par gange om ugen, så skal der ikke være så mange påbud. Vi har derfor igangsat en række initiativer ud over den almindelige sikkerhedsundervisning. Vi afslutter i november en sikkerhedskampagne, som har fokus på gangveje, oprydning og ergonomi, og håber at kunne se resultaterne af den særlige indsats, fastslår han.

Nye påbud trods øget fokus

For blot en måned siden kunne vi på TV2 ØST konstatere, at byggeriet af den nye Storstrømsbro havde fået adskillige påbud og forbud.

Ny Storstrømsbro bygges
Læs også
Farlige arbejdsforhold på Storstrømsbroen – tilsyn har givet 68 påbud
Ny Storstrømsbro bygges
Læs også
Farlige arbejdsforhold på Storstrømsbroen – tilsyn har givet 68 påbud

På det tidspunkt lød forklaringen, at de fleste overtrædelser var sket i byggeriets opstartsfase, men nu kan det konstateres, at forholdene på byggepladsen fortsat er kritisable.

- På et kæmpe stort byggeri som det her, er det nok naivt at forestille sig, at man kan gennemføre det uden nogen som helst påbud fra Arbejdstilsynet, men det er ikke tilfredsstillende, at der er så mange påbud, som der er, siger Niels Gottlieb.

Mandag skal beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i åbent samråd om arbejdsforholdene på byggeriet af Storstrømsbroen.

Det ventes at den nye Storstrømsbro vil åbne for biltrafik i 2022, mens togbanen over broen vil stå færdig i 2023.


Nyhedsoverblik