Drone tog tusindvis af billeder af Storstrømsbroen

Søndag begyndte de første forberedelser til nedrivningen af Storstrømsbroen. Det skete, da en drone tog cirka 3000 billeder til en 3D-model af broen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En drone sværmede søndag omkring Storstrømsbroen.

Den gamle bro fra 1937, der forbinder Falster med Masnedø ved Vordingborg skulle fotograferes fra flere forskellige vinkler.

- Det er ligesom første skridt for at kunne få grundlaget til at planlægge nedrivningsprocessen bedst muligt, fortæller Svend Elgaard, som er fagkoordinator i Vejdirektoratet og uddannet landmåler.

Billederne skal bruges til at lave en 3D-model af broen. 

- Rent faktisk ved vi ikke lige, hvor god den her 3D-model bliver. Det er ikke noget, vi har prøvet før. Vi har prøvet det over landjorden, men ikke lige på sådan en bro, så det er lidt spændende, siger Svend Elgaard.

Fagkoordinator Svend Elgaard fra Vejdirektoratet står for 3D-modellen af Storstrømsbroen
Fagkoordinator Svend Elgaard fra Vejdirektoratet står for 3D-modellen af Storstrømsbroen Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Gamle tegninger dur ikke

Når den er færdig, skal 3D-modellen bruges til at hjælpe med planlægningen af nedrivningen af broen.

- Vi har nogle gamle tegninger af broen, men den er jo fra 30'erne, så det er begrænset, hvor gode de er. Det er også et nemt medie, når man har en 3D-model, siger Svend Elgaard fra Vejdirektoratet.

I alt skulle der tages tusindvis af billeder ved, at dronen fløj langs broen i syv forskellige vinkler.

- Der tages billeder for hver ottende meter derhenad. Per flyvebane er vi oppe på at tage 450 billeder, og med syv flyvninger i alt er vi oppe på cirka 3000 billeder i alt, siger Christian Wiggers, som er droneoperatør hos DroneFyn, der er hyret ind til opgaven.

Christian Wiggers med den drone, der fløj omkring Storstrømsbroen.
Christian Wiggers med den drone, der fløj omkring Storstrømsbroen. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Man kan godt mærke broen er gammel

En af flyvningerne foregik højt oppe over Storstrømsbroen, så dronen kunne tage billeder oppefra af broen. For at lave de billeder måtte Christian Wiggers og hans kollega køre i en bil på broen og styre dronen derfra.

I den forbindelse lagde makkerparret godt mærke til, at der er tale om en gammel bro.

- Når man kører på den, kan man godt mærke, at der er mange bump på den, og den er forholdsvis ujævn. Det er nok en god ting, at der kommer en ny bro, siger Christian Wiggers fra DroneFyn.

Rives ned efter 2023

Mens udbuddet af selve rådgivningsopgaven med at rive den gamle bro ned har været i udbud, så har selve entreprenøropgaven med at rive broen ned endnu ikke været i udbud.

Der er også lidt tid at løbe på. Det er først, når en ny Storstrømsbro står klar i 2023, at opgaven med at rive den gamle bro ned for alvor begynder. Det kan ikke ske før, da Storstrømsbroen er den eneste måde at komme mellem Sjælland og Falster og Lolland med tog.

Svend Elgaard holder normalt til i Vejdirektoratets afdeling i Skanderborg, men han kom søndag til Masnedø og fik foreviget droneflyvningen
Svend Elgaard holder normalt til i Vejdirektoratets afdeling i Skanderborg, men han kom søndag til Masnedø og fik foreviget droneflyvningen Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

 


Nyhedsoverblik