Før var kælderen oversvømmet - smart klimaløsning satte en stopper for det

I Benløse har borgerne flere gange haft problemer med oversvømmelser, når det har regnet meget. Men takket være en smart løsning, er det fortid.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I Benløseparken i Ringsted plejede store mængder nedbør at være lig med bekymring. For ekstreme mængder nedbør fik tidligere kældre til at stå under vand. Sådan var det også i kælderen hos Billardklubben, som holder til under Benløseparken.

- Når det stod ned i lårtykke stråler, kom vandet op igennem kloakkerne ude i kældergangen, og rendte hen over dørtrinnet og herind, siger Per Nielsen fra Benløse.

Masser regn i Ringsted 

quote Afvandingskanalen, som de har lavet i kommunen, gør, at vi nu har tørlagte kældre

Frank Skouv, beboer i Benløseparken

Denne vinter har vand i kældrene dog ikke været et problem, og det er ikke, fordi der ikke er faldet regn i Ringsted. Faktisk er der faldet hele 78,8 millimeter nedbør i februar. I samme måned sidste år faldt der 39,7 millimeter. Så takken for den tørre kælder skal sendes et andet sted hen.

- Afvandingskanalen, som de har lavet i kommunen, gør, at vi nu har tørlagte kældre her i Benløseparken, siger Frank Skouv, beboer i Benløseparken.

En funktionel løsning 

Ringsted Kommune indviede i 2017 Benløse Bypark. Parken indeholder en lang række bassiner, som fyldes op, når der kommer store mængder regn. Før i tiden lå der meget overfladevand, når det regnede i Benløse, men på grund af bassinerne er det fortid nu.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Benløse Bypark fungerer sådan, at vandet løbet hen i flere bassiner og væk fra husene, når det regner meget. Fodboldbanen fungerer som bassin.
Benløse Bypark fungerer sådan, at vandet løbet hen i flere bassiner og væk fra husene, når det regner meget. Fodboldbanen fungerer som bassin. Foto: Bue Bukh - TV2 ØST

- Når det ikke er i brug, er det et rekreativt område, hvor der er god natur, hvor man kan opholde sig, og samtidig opsamler stedet regnvejr, når det er rigtig skybrud. Det er smart, at man kan lave det, så det både er rekreativt, kønt at se på og også har en funktion, siger Frank Skouv.  

Løsningen med de åbne bassiner i byparken i Benløse har været billigere for Ringsted kommune at implementere end, hvis de skulle have udvidet deres spildevandsledninger på traditionel vis