FC Vestsjællands rutsjetur

TV ØST ser tilbage på nogle af klubbens mange op- og nedture trods dens korte levetid på syv år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Først gik det godt. Så gik det rigtig godt. Og så gik det skidt.

FC Vestsjællands overlevelse hænger i en tynd tråd efter klubben i går blev begæret konkurs på grund af store økonomiske problemer. TV ØST giver her et tilbageblik på klubbens op- og nedture.

2008: FC Vestsjælland grundlægges

FC Vestsjælland udspringer af fodboldafdelingen i Slagelse Boldklub & Idrætsforening (SBI), da klubben den 1. juli 2008 officielt bliver grundlagt som den professionelle overbygning på SBIs bedste seniorhold. Holdet starter sine bedrifter i 2. division, men målet er fra start at nå Superligaen inden for seks sæsoner.

Rigmanden Kurt Andersen finder interesse for projektet allerede i 2007 og træder ind i FC Vestsjælland som hovedaktionær. Harboe Bryggeri og Sparekassen Sjælland bliver klubbens hovedsponsorer. Den tidligere landsholdsspiller Michael Schjønberg præsenteres som klubbens sportsdirektør og Jeppe Tengbjerg bliver klubbens første cheftræner.

2009: Oprykning til 1. division og røde tal på bundlinjen

Allerede i klubbens første sæson spiller FC Vestsjælland sig til en førsteplads i 2. division øst og sikrer sig dermed en oprykning til landets næstbedste række. Det ser dog ikke helt så rosenrødt ud i starten af 2009, da klubben spiller uafgjort ude mod Vanløse og taber hjemme til Glostrup. Det fører til en fyring af Jeppe Tengbjerg i marts, og i stedet indsættes Michael Schjønberg som cheftræner sideløbende med posten som sportsdirektør.

I december 2009 står klubben med sit første millionunderskud på 4,8 millioner kr., men hovedaktionær Kurt Andersen holder optimismen højt. Underskuddet fortsætter dog også ind i de resterende sæsoner, hvor Kurt Andersen igen og igen må dække hullet i pengekassen.

2011: Nye kræfter til klubben

I sæsonen 2010/2011 ender FC Vestsjælland på en syvendeplads i 1. division, og det er ikke tilstrækkeligt, når ambitionerne hedder Superliga. Placeringen bliver derfor Michael Schjønbergs exit, og i stedet indsættes Ove Pedersen som cheftræner i klubben.

Via hovedaktionær Kurt Andersen indledes et samarbejde med den indisk ejede investorgruppe, Anglian Holdings, der køber 25 procent af aktierne i klubben. Aftalen kommer i en klar forlængelse af klubbens målsætning om at nå Superligaen.

2012: Slagelse Stadion opgraderes til Superliga

FC Vestsjællands ambitioner om at nå Superligaen smitter i 2012 også af på hjemmebanens tribuner. Der afsættes nemlig 38,5 millioner til at renovere Slagelse Stadion, så det opfylder Superligaens krav.

2013: Su – Su – Superliga

Drømmen om Superliga går i opfyldelse en torsdag i maj, da Vejle Boldklub Kolding taber 0-4 til Lyngby. FC Vestsjælland kunne selv have afgjort deres skæbne, hvis de havde hevet en sejr mod Hobro hjem, men med et uafgjort resultat på 0-0 afhang oprykningen af kampen mellem Vejle Boldklub Kolding og Lyngby. Vejle-konkurrenternes nederlag sendte FC Vestsjælland i Superligaen, og så var der dømt festivitas i hele Slagelse og omegn.

I februar 2013 idømmes anfører Kristoffer Wichmann seks måneders karantæne for matchfixing, fordi han har spillet på en kamp, han selv deltog i.

I december skifter Slagelse Stadion desuden navn til Harboe Arena Slagelse.

2014: Superliga-klub til salg

Trods spådomme om direkte nedrykning, formår Vikingerne i den første sæson i Superligaen at holde sig over nedrykningsstregen med en flot niendeplads. Men 2014 er også året, hvor Kurt Andersen forsøger at sælge sine aktier til lokale i regionen – dog uden held.

I december ansætter FC Vestsjælland Jacob Gaxe Gregersen som sportsdirektør.

2015: Nedrykning med dyre omkostninger

Holdet formår med en af klubbens største præstationer at gå hele vejen til Pokalfinalen i Parken, men den går til gengæld ikke længere i Superligaen. FC Vestsjælland må med et nederlag på 2-1 til Esbjerg rykke ned i 1. division igen, og det gør ondt både på banen og på budgettet, hvor 22 millioner skal skæres fra.

Det bliver et farvel til nogle af de dyre spillere, men det kommer også til at amputere holdet gevaldigt, og det kan spores på bundplaceringen i 1. division. Michael Hansen må derfor gå af som cheftræner, og i stedet indtræder Michael Hemmingsen.

I november 2015 er klubbens underskud så stort, at Kurt Andersen ikke længere kan komme klubben til undsætning, og det medfører, at klubbens bestyrelse mandag den 30. november må begære FC Vestsjælland konkurs. Hvis klubben skal reddes sæsonen ud, skal der findes 15 millioner kroner.


Nyhedsoverblik