Ultralyd kan hjælpe coronapatienter: - Det er lægens nye stetoskop

Et apparat til ultralydsscanning kan være med til at afklare kritisk syge Covid-19 patienter allerede, mens de venter på svar på testen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ny forskning på Slagelse Sygehus tyder på, at ultralydsscanning af patienters lunger og hjerte er et bedre og hurtigere alternativ til traditionelle røntgenbilleder.

Med ultralydsscanning kan lægerne på akutafdelingen hurtigere finde ud af, om en patient er ramt af Covid-19 og har brug for ekstra opmærksomhed, allerede før resultatet af testen er klart.

quote Man kan sige, at ultralyd er lægens nye stetoskop. Vi tager det med ind til patienten med det samme

Michael Arvig, overlæge, akutmodtagelsen, Slagelse Sygehus

- Vi kan, mens vi venter på testsvaret, undersøge lungerne og hjertet og ret hurtigt se, om der allerede der skal tages nogle forholdsregler, og vi kan være opmærksomme på doseringen af ilt med det samme, så patienten ikke risikerer at blive meget dårlig, fortæller Michael Arvig, der er overlæge på akutmodtagelsen på Slagelse Sygehus.

På billederne fra ultralydsscanningerne kan lægerne nemlig se, om der er tegn på Covid-19 hos patienten.   

- En af fordelene er, at man står inde ved patienten, mens man scanner dem. Man fanger dem lige der, hvor de har ondt og siger, at nu kan jeg ikke få vejret, fortæller Michael Arvig.

Overlæge Michael Arvig var midt i et forskningsprojekt, der skal afklare, om ultralyd kan hjælpe patienter med vejrtrækningsproblemer. Da de første Covid-19 patienter blev indlagt, blev de til en del af projektet, da det netop er et af symptomerne. 
Overlæge Michael Arvig var midt i et forskningsprojekt, der skal afklare, om ultralyd kan hjælpe patienter med vejrtrækningsproblemer. Da de første Covid-19 patienter blev indlagt, blev de til en del af projektet, da det netop er et af symptomerne.  Foto: Jakob Gandløse Jensen, Slagelse Sygehus

Når der er mistanke om, at en patient er smittet med coronavirus, vil han typisk blive testet i et af de telte, der er opstillet udenfor Slagelse Sygehus. Hvis patienten er så dårlig, at han skal indlægges, bliver han indlagt på isolationsstue på akutmodtagelsen, mens personalet venter på testresultatet og derefter enten kan overføres til Covid-19 afdelingen, hvis resultatet er positivt, eller til en anden afdeling hvis den er negativ. 

- På akutmodtagelsen tager vi imod patienter med alle mulige former for sygdom, og altså også covid-19 patienter. De ligger minimum seks timer hos os og nogle gange lidt mere. Det er ikke alle, der har Covid-19. Men ud af dem, hvor der er mistanke, drejer det sig om cirka 15 procent. Hos de, der er smittet, kan ultralydsscanningen give os informationer, som vi ikke får ved røntgenbilleder, siger Michael Arvig.

Maskinen kan rulles hurtigt ind

Traditionelt vil lægerne på akutafdelingerne på landets sygehuse tage røntgenbilleder af patienter, der bliver indlagt med åndenød. Men på grund af den høje risiko for, at patienterne kan smitte, hvis deres åndenød skyldes coronavirus, så er ultralyd et godt alternativ.

- Når det er smart at anvende ultralydsscanning, skyldes det, at maskinen hurtigt kan rulles ind og ud af isolationsstuerne, og at den hurtigt kan desinficeres mellem hver patient. På den måde er det langt hurtigere og nemmere at håndtere end gammeldags røntgen, siger Michael Arvig.

- Når der skal tages et gammeldags røntgenbillede, så skal der aktiveres en masse mennesker og der er forhold omkring smitterisiko og logistikken, der er mere besværlige.

Hvad er ultralydsscanning?

  • Ved ultralydsscanning scanner man kroppen ved hjælp af ultralyd.
  • Det kan bruges til fosterdiagnostik eller undersøgelse af indre organer
  • Ultralyd har et så højt svingningstal, at den ikke kan opfattes af det menneskelige øre.

Mange kender ultralydsscanning fra konsultationen hos jordemoderen under graviditeten, men den kan også bruges til at undersøge væske eller knuder i kroppen, og metoden kan altså også bruges til at undersøge, om lunger og hjerte er påvirket, og når man vil finde ud af, om patientens åndenød måske skyldes Covid-19.

- Vi bruger en scanner, fuldstændig ligesom den man bruger til gravide, der skal kontrolscannes. Det har flere gange betydet, at mine kolleger og patienterne spørger mig: Hvad har du gang i? Men ultralydsscanninger kan bruges til en del og også hjælpe med at afklare andre patienters symptomer, f.eks. hjertepatienter og patienter med rygerlunger, fortæller Michael Arvig.

Opstod ved en tilfældighed

Det er faktisk en tilfældighed, at Slagelse Sygehus nu er i gang med forskningsprojektet, der skal afklare, om ultralyd kan hjælpe patienter, der er smittet med coronavirus, for Michael Arvig var midt i et ph.d.-studie netop om brugen af ultralydsscanning hos akutte patienter, da Slagelse Sygehus begyndte at tage imod Covid-19 patienter.

Corona-afdeling i Slagelse
Læs også
Coronavirus rammer hospitalerne - så mange ansatte er smittet i Region Sjælland
Corona-afdeling i Slagelse
Læs også
Coronavirus rammer hospitalerne - så mange ansatte er smittet i Region Sjælland

Derfor blev der lynhurtigt tilføjet et delstudie til det studie, der var i gang, og som allerede var godkendt af etisk komité og opfyldte GDPR-reglerne. 

- Det kunne jeg jo ikke vide, og jeg er heldig stillet, fordi jeg er dedikeret til forskning, Så ja, det var ret smart. Mit forsøg går ud på, at der er en kontrolgruppe, hvor man sammenligner den eksisterende, traditionelle behandling, med den nye metode, på den måde får vi bedre dokumentation for forsøget, siger Michael Arvig.  

Få har kompetencer til at scanne

Forskningsprojektet er endnu ungt, og der skal endnu undersøges mange flere patienter, før Michael Arvig kan offentliggøre resultaterne af sin forskning.  

- Men vi ved allerede, at vi kan bruge det her til at finde hurtigere ud af om en patient har tegn på Covid-19 og de kan have glæde af den her metode. Hvis de har problemer med at trække vejret, kan vi så give ilt i en bestemt dossering og vi kan tage andre forholdsregler, hvis de skal have medicin, der udvider luftvejene. Vi har set nogle mønstre, og nu forsøger vi at sætte dem i system, fortæller Michael Arvig.

På ultralydsscanningsbilledet her ses en lunge med et slags lyn igennem. Det kan være et af tegnene på, at en patient har Covid-19.  
På ultralydsscanningsbilledet her ses en lunge med et slags lyn igennem. Det kan være et af tegnene på, at en patient har Covid-19.  

Det er endnu for tidligt at sige, om ultralydsscanning af lungerne kan bruges til at hjælpe de patienter, der bliver rigtig dårlige af Covid-19. Michael Arvig er stadig i gang med at samle data ind til sit projekt og går først senere i gang med at sammenstykke resultaterne.

- Det er uforudsigeligt, hvad der sker med den her pandemi. Men nu får vi en masse viden, som vi kan bruge. Det er relativt nyt, at man arbejder med gentagne ultralydsscanninger, så der er endnu ikke så mange læger, der har kompetencerne. På min afdeling, er der kun to, der kan ultralydsscanne, ud af 40 læger. Men det er ikke svært at lære, siger Michael Arvig.

Der går cirka et år, før resultaterne af forskningsprojektet bliver analyseret færdigt og offentliggjort. 

- Det her med ultralyd er helt sikkert fremtiden. Det er allerede udbredt i udlandet og er på vej til Danmark på akutafdelingerne. Man kan sige, at ultralyd er lægens nye stetoskop. Vi tager det med ind til patienten med det samme, og mens vi står og snakker med dem, og mens de har det dårligt, kan vi allerede få en ide om hvordan deres hjerte og lunger ser ud. Og det er rigtig smart i stedet for at vi skal stå og vente på røntgen, siger Michael Arvig. 

Om forskningsprojektet

  • Projektet vedr. Covid-19 på akutmodtagelsen på Slagelse Sygehus er et såkaldt lodtrækningsforsøg.
  • Patienten får enten standardbehandling eller behandling med gentagne ultralydsskanninger af hjertet og lunger for bedre at kunne tilrettelægge behandlingen og bedre kunne konstatere, hvad patienten fejler.
  • De patienter, der får standardbehandling, fungerer som kontrolgruppe for selve forsøget.
  • På andre sygehuse i Danmark bliver der også forsket i ultralyd, men projektet på Slagelse Sygehus er unikt, fordi der bliver scannet indenfor en time og flere gange i forløbet i modsætning til andre projekter, hvor det blot er indenfor 48 timer. 

 


Nyhedsoverblik