Telte sat op ved Slagelse Sygehus - skal holde coronapatienter adskilt fra andre syge

Beredsskabstyrelsen har sat telte op ved Slagelse Sygehus. Her kan man teste patienter, der er mistænkt for at være smittet med corona.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Onsdag eftermiddag og torsdag morgen har Beredskabsstyrelsen været i fuld gang med at sætte hvide telte op ved Slagelse Sygehus.

Det er en del af beredskabet for behandlingen af coronavirus i regionen, hvis eller når faciliteterne på Sjællands Universitetshospital i Roskilde ikke længere rækker.

quote Systemet er ikke designet til det her pres, så vi skal hele tiden gøre alt, hvad vi kan, for ikke at presse systemet mere end nødvendigt

Niels Reichstein Larsen, direktør, Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse

- Vi opruster vores sundhedsvæsen i hele Danmark. Epidemien er her, men hver eneste dag, hvor det lykkes os at mindske smittespredningen, er afgørende, skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter. 

Og det er netop med det formål, at teltene er sat op – for at mindske smittespredningen. Det fortæller Niels Reichstein Larsen, der er direktør på Næsved, Slagelse og Ringsted Sygehuse, til TV2 ØST. 

- Hvis situationen udvikler sig, som man er bekymret for, så kan vi visitere patienter, der er mistænkt for coronavirus, uden for sygehuset. For så snart de er inde på sygehuset, er der store krav til rengøring, siger han. 

- Vi vil gerne sikre, at de kommer i kontakt med så lidt som overhovedet muligt. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Der er opstillet skilte og lavet afspærringer, så man ikke kommer for tæt på testfaciliteterne og risikerer at blive smittet.
Der er opstillet skilte og lavet afspærringer, så man ikke kommer for tæt på testfaciliteterne og risikerer at blive smittet. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Sådan kommer det til at foregå

Når en patient er blevet henvist til testen på Slagelse Sygehus, så kommer det til at foregå sådan, at de først kommer ind i et telt, hvor de bliver undersøgt nærmere. Det fortæller Jes Braagaard, der er ledende overlæge på Akutafdelingen i Slagelse.

- Her visiterer vi de patienter, der kommer ind, dels gående og dels med ambulance, og her tager vi stilling til, om de skal testes for covid-19, siger han.

quote Hvis vi har en fysisk adskillelse med lagner, så kan vi begrænse smitten betragteligt

Jes Braagaard, ledende overlæge, Akutafdelingen, Slagelse Sygehus

- Hvis de skal testes, så kommer de videre til de andre telte, hvor det er meningen, de skal vente, indtil vi har et testresultat, som er enten positivt eller negativt.

Hvordan vil I undgå, at de, der venter på svar, smitter hinanden?

- Vi vil forsøge at lave nogle båse derinde med nogle lagner, så vi så vidt muligt undgår, at patienterne ikke smitter hinanden. Smitten er en dråbesmitte, så den kræver, at man er relativt tæt på hinanden. Så hvis vi har en fysisk adskillelse med lagner, så kan vi begrænse smitten betragteligt, siger Jes Braagard.

Det er kun de patienter, der er indlæggelseskrævende, der vil være i test-teltene. Og hvis testen er positiv, bliver patienten kørt til Roskilde, som det er lige nu.

- Men når de er fyldt op, så vil vi modtage dem her lokalt, siger overlægen.

 
  Foto: Lind Foto

Elevator direkte til corona-afdeling

Hvis en patient er smittet med virussen, så er der en særlig indgang, hvorfra patienten kan tage en elevator direkte op til afdelingen med andre corona-patienter. Der er plads til 48 patienter på afdelingen, og otte af pladserne er til intensivpatienter. Alle pladser er enestuer.

Guldborgsund forbereder sig på smitte
Læs også
Region Sjælland har forholdsvist mange coronapatienter - kommune er klar med ekstra kapacitet
Guldborgsund forbereder sig på smitte
Læs også
Region Sjælland har forholdsvist mange coronapatienter - kommune er klar med ekstra kapacitet

- De skal altså ikke ind gennem akutmodtagelsen. På den måde undgår vi, at patienterne smitter andre steder på hospitalet, siger Niels Reichstein Larsen, som understreger, at man fortsat skal have en henvisning fra egen læge eller visiteres gennem sundhedsmyndighederne for at blive testet. Man kan ikke bare møde op. 

- Det hele handler om at bryde smittekæderne så meget som muligt. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er i denne opgang, at patienter, der er testet positiv for corona, kan tage elevatoren direkte til corona-afdelingen, så de ikke smitter andre i akutmodtagelsen.
Det er i denne opgang, at patienter, der er testet positiv for corona, kan tage elevatoren direkte til corona-afdelingen, så de ikke smitter andre i akutmodtagelsen. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Klar i næste uge

Planen er nu, at der skal laves en telt-gennemgang fra visitationsteltene over til corona-indgangen, og at der skal flere telte op. Det er myndighederne ved at planlægge. Og så skal de telte, der allerede er rejst, indrettes på den rigtige måde. 

quote Vi forbereder os og har folk til rådighed, som vi træner og uddanner. Men vi skal ikke sætte dem ind, før vi har brug for dem

Niels Reichstein Larsen, direktør, Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse

Håbet er, at de nye visitationsfaciliteter kan være klar til at blive taget i brug i begyndelsen af næste uge. 

- Hvis sygdomsudviklingen går hurtigere, end vi regner med, kan vi godt have dem klar før. Vi forbereder os og har folk til rådighed, som vi træner og uddanner. Men vi skal ikke sætte dem ind, før vi har brug for dem, siger Niels Reichstein Larsen. 

Nødt til at tænke kreativt

Uanset hvad gør det en stor forskel at have teltene som en del af beredskabet, slår sygehusdirektøren fast. 

- Vi skal tænke på, at én patient påvirker rigtig mange forskellige funktioner. Belastningen af rengøringspersonalet er stor, hvis bare en enkelt patient er smittet, siger han. 

Buschauffør
Læs også
Vil beskytte chauffører mod coronasmitte - Movia lukker midlertidigt for billetsalg i busser
Buschauffør
Læs også
Vil beskytte chauffører mod coronasmitte - Movia lukker midlertidigt for billetsalg i busser

- Systemet er ikke designet til det her pres, så vi skal hele tiden gøre alt, hvad vi kan, for ikke at presse systemet mere end nødvendigt. Det handler om rengøring, logistik og mandskab. Vi er nødt til at tænke kreativt. 


Nyhedsoverblik