Region Sjælland har forholdsvist mange coronapatienter - kommune er klar med ekstra kapacitet

Antallet af indlagte med coronavirus i Region Sjælland er landets næsthøjeste. Regionen har samtidig nogle af landets mest udsatte borgere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er i øjeblikket 27 borgere i regionen, der er indlagt på sygehuset med coronavirus – og syv af dem er så syge, at de ligger på intensivafdeling og i respirator. 

Region Sjælland er den region i landet, der har næstflest alvorligt syge patienter smittet med corona.

Kun i Region Hovedstaden er der flere indlagte med coronavirus og flere intensivpatienter, men her bor der også væsentligt flere, end der gør i Region Sjælland.

quote Vi har syv på intensivafdeling i Region Sjælland, men vi er klar til at modtage mange flere

Jesper Gyllenborg, lægefaglig vicedirektør, Sjællands Universitetshospital

Men der er absolut ikke grund til særlig bekymring i regionen på nuværende tidspunkt, slår Jesper Gyllenborg, der er lægefaglig vicedirektør på Sjællands Universitetshospitaler i Roskilde og Køge, fast.

- Jeg tror, det er helt tilfældigt. Vi er tidligt i epidemien, og det er for tidligt at konkludere på, at behovet for intensiv er højere her end i de andre regioner.  Vi har syv på intensivafdeling i Region Sjælland, men vi er klar til at modtage mange flere. Så længe vi er nede i så små antal, så er det vanskeligt at konkludere på tendenser, siger han og fortsætter:

- Det er for tidligt at sige, at det her er et sted, der er smitteophobning. Det skyldes, virus er ret smitsomt. Det smitter ved dråbekontakt, og når virussen har fået fat ét sted, så smitter den også hurtigere i det område. Det er derfor, at vi splitter folk op og forsøger at undgå større forsamlinger. Vi forsøger, om man så kan sige, at spærre motorvejen for virusudbredelsen. 

Artiklen fortsætter under grafikken, hvor du kan se, hvor mange alvorligt syge med coronavirus der er i hver region sammenlignet med antallet af borgere i regionen. Tallene er fra onsdag den 18. marts klokken 8.

Kommune opruster

Men coronavirussen lægger altså mere og mere pres på sygehusene. Det mærker man også ude i kommunerne, som lige nu er i fuld gang med at opruste. 

I Guldborgsund Kommune har de oprettet et decideret kontrolrum, hvor hele kommunen bliver styret fra, og hvor alle de forskellige sektorer er repræsenteret. Her holder man overblikket over de mere end 5.000 medarbejdere, der i den kommende tid bliver flyttet rundt, alt efter hvor der er mest brug for dem. 

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: TV2 ØST

De ser også på, hvordan kommunens bygninger måske kan komme i spil på nye måder. 

- Vi har et stort beredskab, der er aktiveret lige nu. Det handler både om at få personaleressourcer på plads, og det handler om logistik, og hvor man får borgerne placeret mest hensigtsmæssigt, siger Søren Bonde, kommunaldirektør i Guldborgsund Kommune. 

quote Jeg føler, at vi er på sikker grund lige nu, men det udvikler sig jo time for time

John Brædder (Guldborgsundlisten), borgmester

20200313-204507-l_68mb.jpg
Læs også
Her er regeringens seneste tiltag i coronakrisen
20200313-204507-l_68mb.jpg
Læs også
Her er regeringens seneste tiltag i coronakrisen

Rydder genoptræningscenter

Genoptræningscentret i Nykøbing Falster er for eksempel ved at gennemgå en større forandring. Her skal der i første omgang være plads til 20 patienter, som ikke er smittet med coronavirus, men som skal flyttes, hvis der kommer mange coronasmittede til sygehusene. 

- Vi har ryddet kontorerne, og vi har ryddet nogle træningssale, som kan blive brugt som midlertidige døgnpladser for de borgere, der kommer hjem fra sygehuset, siger Anne Rosenkilde Ebbe, souschef for genoptræning i Guldborgsund Kommune. 

Artiklen fortsætter under billederne.

 
  Foto: TV2 ØST
De har ryddet genoptræningscentret for at gøre plads til patienter, der ikke er smittet med corona, men som stadig har brug for en sengeplads.
De har ryddet genoptræningscentret for at gøre plads til patienter, der ikke er smittet med corona, men som stadig har brug for en sengeplads. Foto: TV2 ØST

Borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) er da også meget fortrøstningsfuld over, at kommunen er klar, hvis der pludselig er brug for ekstra ressourcer i sundhedsvæsnet. 

- Heldigvis har vi en beredskabsplan liggende, som vi nu har taget frem fra skuffen, og den følger vi slavisk. Og vi er faktisk klar til at mande op, både i forhold til flere senge og i forhold til medarbejderstaben. Vi kan trække yderligere ressourcer ind, både fra vores social- og sundhedsskole og fra vores sygeplejerskeuddannelse, siger han. 

Læs også
Folk valfarter til sommerhusområder - går i eksil under coronakrisen
Læs også
Folk valfarter til sommerhusområder - går i eksil under coronakrisen

- Samtidig er vi begunstiget af nogle medarbejdere, som melder ind, at de gerne vil hjælpe alt det, det skal være - også hvad angår overarbejde og ekstravagter. Så jeg føler, at vi er på sikker grund lige nu, men det udvikler sig jo time for time. 

Mange sårbare borgere

I Region Sjælland kan man finde rigtig mange af borgere, der er i risiko for at blive alvorligt syge, hvis de bliver smittet med coronavirussen. For eksempel er Lolland, Guldborgsund og Odsherred Kommuner nogle af dem, der har allerflest borgere over 80 år sammenlignet med antallet af indbyggere. 

Og det er de opmærksom på i regionen, men lægefaglig vicedirektør understreger, at de også har forberedt sig på det værst tænkelige scenarie.

- Vi forbereder os på, at der bliver et stort behov for indlagte patienter både på medicinske afdelinger og på intensivafdelinger. Så vi er forberedt på det værste scenarie, som, hvis vi når dertil, vil blive en meget vanskelig situation at håndtere for ethvert sygehus og enhver region. Derfor er vi klar til at hjælpe hinanden. 

Bus
Læs også
Buschauffører strejker - kræver værnemidler mod corona
Bus
Læs også
Buschauffører strejker - kræver værnemidler mod corona

- På tværs af alle fem danske regioner vil vi hjælpe hinanden, hvis én region bliver hårdere ramt end andre. 

1.044 er registreret smittet med coronavirus i Danmark, oplyser Sundhedsstyrelsen. Da langtfra alle med symptomer testes, er det samlede antal smittede større. 


Nyhedsoverblik