Stort smitteudbrud på sygehus – 11 hjertepatienter er smittet

11 patienter på kardiologisk afdeling på Sjællands Universitetshospital i Roskilde er smittet med coronavirus. Seks medarbejdere er sendt hjem.

Tema: Coronavirus
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hjerteafdelingen på Sjællands Universitetshospital i Roskilde er ramt af coronavirus. 

11 patienter, der er indlagt på et af hjerteafdelingens sengeafsnit, er fredag morgen blevet konstateret smittet med coronavirus. Det samme er seks af afdelingens medarbejdere. 

Alle smittede patienter og medarbejdere er indtil videre symptomfrie.

- Det er en afdeling med nogle sårbare patienter, men selvom de smittede patienter er testet positive for coronavirus, så har de ikke symptomer på sygdommen, oplyser lægefaglig vicedirektør på Sjællands Universitetshospital i Køge og Roskilde Jesper Gyllenborg til TV2 ØST. 

Patienter og medarbejdere i isolation

Der er i alt 19 patienter på sengeafsnittet i øjeblikket. De smittede patienter er symptomfrie og holdes i isolation på sengeafsnittet.

De resterende otte patienter på sengeafsnittet, der er testet negative for coronavirus, holdes også i isolation på deres stuer.

De seks smittede medarbejdere er sendt hjem i isolation, ligesom enkelte andre ansatte er sendt hjem ud fra et forsigtighedsprincip.

- Vi blev opmærksom på et muligt smitteudbrud onsdag aften, og vi gik straks i gang med omfattende test af både personale og indlagte patienter. Nu har vi indsnævret det til, at det er det ene sengeafsnit, hvor der er et smitteudbrud, fortæller Jesper Gyllenborg.

 

Operationer udskydes

Alle afdelingens planlagte aktiviteter er udskudt i foreløbigt to dage.

- Det er typisk ikke-akutte hjerteundersøgelser eller behandlinger som for eksempel en undersøgelse af kranspulsåren. Vi har valgt at sige, at her vil vi hellere udskyde undersøgelser og operationer i en periode, og det kan måske være op til to-tre uger, indtil vi er sikre på, at vi har styr på smitteudbruddet, så vi ikke udsætter nogen for unødig smitterisiko, oplyser Jesper Gyllenborg.

De seks smittede medarbejdere samt de enkelte andre medarbejdere, er sendt hjem i isolation. Det giver et større, praktisk puslespil på afdelingen. Udover interne omrokeringer beder hjerteafdelingen også andre sygehuse om hjælp.

- En del klarer vi ved at omrokere internt på afdelingen, men der er også en del, der klares ved, at vi beder nogle af de andre hjerteafsnit i regionen om hjælp til at håndtere nogle af de akutte opgaver, siger Jesper Gyllenborg.

Hygiejneberedskab iværksat

Sjællands Universitetshospital har iværksat en række tiltag for at inddæmme og mindske smitten på afdelingen.

- Dels gør vi alt det, man skal og bør gøre i forbindelse med smitteopsporing, identifikation og isolation af nære kontakter og test af alt personale på afdelingen. Vi er selvfølgelig på jagt efter, om der er personer, der ikke har symptomer, men er smittebærende.

Hygiejneforanstaltninger på afdelingen er ligeledes i fokus i forbindelse med smitteudbruddet. Såkaldt hygiejne-sygeplejersker er tilkaldt for at holde øje med, om der kan være hygiejnemæssige udfordringer på afdelingen.

- Vi aktiverer vores hygiejneberedskab. Vi har hygiejne-sygeplejersker, der går rundt på sengeafsnittene og ser på, om der er rutiner, der skal skærpes, fortæller vicedirektøren.