OL-flytning betyder økonomiske kvaler og ny hverdag for danske kajakprofiler

Mens Emma Aastrand Jørgensen har haft følelsen af spildt arbejde, er René Holten Poulsen havnet i akutte, økonomiske problemer med udskydelsen af OL.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tidligere i denne uge måtte Den Internationale Olympiske Komité (IOC) og værtslandet Japan bukke under for coronavirussen og rykke OL til 2021.

Beslutningen om at udskyde afviklingen af verdens største sportsbegivenhed har sendt en lang række danske elitesportsudøvere ud i et større limbo. Det gælder både dem, der allerede har kvalificeret sig til legene, og dem, der fortsat kæmper for at indløse billetten.

To af udøverne er kajakroerne Emma Aastrand Jørgensen og René Holten Poulsen fra Maribo Kajakklub, som befinder sig hvert sit sted, hvad angår det næste OL.

Ondt i maven og ked af det

Sølvvinderen fra legene i Rio de Janeiro i 2016, Emma Aastrand Jørgensen, er allerede kvalificeret, endda i hele tre bådklasser: 200 og 500 meter enerkajak samt firekajak.

Hun fortæller, at hun i dagene op til at udskydelsen blev meldt officielt ud havde det dårligt på grund af uvisheden om, hvad der skulle ske.

- Jeg havde ondt i maven, var meget ked af det og følte, at jeg havde trænet op til noget, som alligevel bare blev taget væk fra mig. At det på en måde var spildt arbejde, selvom jeg godt ved, at det er det ikke.

- Det var ikke en rar situation at være i, siger hun.

Nu, hvor legene endegyldigt er blevet udskudt til næste år, er mavesmerterne forsvundet, og en afklarethed har indfundet sig i den 24-årige kajakroer.

Hun fortsætter træningen og priser sig i denne tid med alle de restriktioner, der er lagt ned over os, lykkelig for at dyrke en udendørssport, hvor hun sidder alene i kajakken. Hun er i god form og er positiv.

- Jeg er i noget bedre form nu på denne tid af sæsonen, end jeg har været de seneste tre år på samme tidspunkt. Så det er også derfor, jeg bliver ærgerlig, når det (OL, red.) så bliver rykket, fordi jeg er i så god form, siger Emma Aastrand Jørgensen.

Haltende økonomi

For den seksdobbelte EM- og tredobbelte VM-guldvinder René Holten Poulsen er situationen en anden. Han har endnu ikke klaret kvalifikationskravet og stod de kommende måneder foran at skulle ro de to sidste stævner, hvor det var muligt at kvalificere sig.

Hvad værre er, så sender udskydelsen ham ud i store økonomiske problemer, da støtten, han modtager, både fra Team Danmark og fra hans personlige sponsorater, der blandt andet tæller Lolland Kommune, Verisure, Red Bull og Primatag, udløber efter OL.

Han håber at kunne forlænge sponsoraterne frem mod OL 2021. Sker det ikke, står han i en situation, hvor han med egne ord mangler 'rigtig, rigtig mange penge'.

- Jeg havde regnet med, at jeg skulle ud og arbejde i efteråret, men det kan jeg så ikke nu, fordi jeg højst sandsynligt skal ro kvalifikationsstævner og forhåbentlig træne frem mod OL, siger René Holten Poulsen, som dog kalder det en rigtig beslutning at udskyde legene set ud fra et sundhedsperspektiv.

Ikke noget karrierestop her

Det er kendt, at René Holten Poulsen siden legene i 2016 har kæmpet med motivationen og blandt andet luftet et karrierestop. I den seneste tid har han dog genfundet glæden ved at sætte sig i kajakken og har haft OL i Tokyo som sit store mål.

På trods af udskydelsen afviser han et karrierestop. Tværtimod er han næsten lige vendt hjem fra en træningslejr i Florida, USA, som har gjort, at han er stærkt motiveret.  

- Jeg har sjældent været så motiveret, som efter jeg kom hjem fra den træningslejr, og jeg har mærket et sug i kroppen og glædet mig til at ro konkurrencer igen, hvilket jeg ikke har mærket i meget lang tid.

- Men at der kommer den her udskydelse, det er sådan, det er, jeg kan ikke gøre noget ved det. Jeg satser på, at der kommer stævner i efteråret, blandt andet kvalifikationsstævner til OL, siger René Holten Poulsen.

Det er fortsat uvist, hvornår OL skal foregå næste år.