Ni forfattere skriver bog - coronakrisen skal huskes i eftertiden

Ni forfattere har sat sig for at skrive en bog, der skal give eftertiden et indblik i coronakrisen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ni forfattere sidder lige nu og skriver om corona-krisen, mens den foregår. Det er forlaget Byens Forlag, der står bag bogen, Hvor du er, og planen er at udgive den, så snart krisen er overstået.

Blandt de ni forfattere finder man Benjamin Lamberth fra Asnæs, som egentlig skulle have været i gang med at skrive sin tredje roman, Tabernes Atlantis. Men nu har coronakrisen grebet ind i hans liv, akkurat som den har grebet ind i alle andre danskeres liv.

- Man skulle tro, at vi havde mere tid nu. Men det er faktisk sværere, for nu er familien jo hjemme, og det er sværere at finde de pusterum, hvor der er fred og ro til skrivningen, siger Benjamin Lamberth.

quote Det specielle ved den her tid er, at alle får forandret deres liv.

Benjamin Lamberth, forfatter

Alles liv er forandret

For andre danskere griber krisen ind på andre måder, men én ting har vi alle til fælles, mener forfatteren. 

- Det specielle ved den her tid er, at alle får forandret deres liv. Derfor er det et stykke unikt danmarkshistorie, som vi prøver at dokumentere, siger han.

 
  Foto: Peter Kryger

Sammen med de otte andre forfattere har han sagt ja til at lægge sin tredje roman til side og i stedet skrive om coronakrisen, mens den foregår - en slags live-litteratur

- Det er super spændende, for det er levende litteratur, hvor vi skriver, mens tingene sker, siger Benjamin Lamberth.

quote Det er levende litteratur, hvor vi skriver, mens tingene sker

Benjamin Lamberth, forfatter

Hver forfatter skal bidrage med en novelle, og selvom det er fiktion, kommer inspirationen fra den virkelige verden, der for tiden kan føles uvirkelig.

- Bare man åbner medierne, er der så mange mennesker og systemer, som bliver berørt, som man slet ikke tænkte over ville blive berørt af krisen, fordi den er så altomfattende.

Vi holder ekstra øje med hinanden

For Benjamin Lamberth er det fænomenet selvisolation, der fascinerer, og derfor bliver det også temaet for hans novelle.

- Det med at vi vogter på hinanden, er det, der interesserer mig, forklarer han.

I Benjamin Lamberths novelle møder læseren en mand, der har lidt for travlt med at holde øje med, om alle andre nu overholder reglerne.
I Benjamin Lamberths novelle møder læseren en mand, der har lidt for travlt med at holde øje med, om alle andre nu overholder reglerne. Foto: Peter Kryger

For med krisen er vi pludselig blevet meget opmærksomme på, om andre nu også overholder de mange nye retningslinjer. Derfor bliver det en fortælling om en mand, der har travlt med, hvad andre gør, mens han nok burde have mere travlt med at passe på sig selv.

- Hvor mange er de nu per kvadratmeter ovre hos genboen? Hvor meget toiletpapir bruger de hver dag? Det tænker han over, mens hans eget liv er ved at falde fra hinanden på grund af coronakrisen, fortæller Benjamin Lamberth.

Bogen udkommer præcis på det tidspunkt, hvor krisen er overstået - og han er ikke bange for ni ens fortællinger.

- Nej, det bliver det ikke. Der er mange forskellige vinkler på det. For eksempel skriver min kollega, der er krimiforfatter, om et mord, der bliver begået under udgangsforbuddet i Spanien, fordi han selv bor der, siger Benjamin Lamberth.

Da coronakrisen ramte, var han egentlig i gang med sin tredje roman, Tabernes Atlantis, og han ved godt hvad han glæder sig mest til, når krisen er ovre.

- Skrivetid. Fred og ro, konstaterer forfatteren med et smil.

Bogen udkommer, når krisen er ovre. Indtil da kan man følge med i tilblivelsen på forlagets Facebook-side.


Nyhedsoverblik