Nedlukket fabrik genåbner for at producere ethanol til håndsprit

Tidligere medarbejdere har smit, hvad de havde i hænderne, og er for en stund vendt tilbage til ethanolanlægget i Kalundborg for at producere sprit.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På blot en uge er det hedengangne Inbicon ethanolanlæg ved Asnæsværket i Kalundborg blevet startet op til produktion af ethanol til håndsprit.

Omkring 25 forhenværende ansatte er vendt tilbage til anlægget for en stund, og med 17,5 millioner kroner i støtte fra Novo Nordisk Fonden og Carlsbergfondet er man nu klar til at levere 50.000 liter sprit om dagen.

quote Jeg kan mærke på teamet, det er noget, de er stolte af

Henrik Maimann, direktør, RE Energy

- På ultrakort tid gik vi ind og fik fat i folk rundt omkring i Kalundborg, som kendte anlægget, og fik startet anlægget op. Det lykkedes os på syv dage at få bemandingen på plads og anlægget i drift, fortæller Henrik Maimann, direktør, RE Energy, som driver ethanolanlægget i dag.

Pengene er skudt ind i et nyt selskab mellem staten, Carlsberg, Ørsted og Ree Holding under Rigspolitiet til nødproduktion af ethanol.

Smidt hvad man havde i hænderne

Det er kun et par uger siden, at ethanolanlægget i Kalundborg lå øde hen, efter det har været lukket siden 2015.

Artiklen fortsætter under billedet

Det er kun et par uger siden, at ethanolanlægget i Kalundborg lå øde hen, efter det har været lukket siden 2015.
Det er kun et par uger siden, at ethanolanlægget i Kalundborg lå øde hen, efter det har været lukket siden 2015. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- Det er vildt. Det har også kun kunnet lade sig gøre, fordi det er lykkedes at få fat i folk, som har arbejdet på fabrikken før, siger Henrik Maimann, der har været på et større detektivarbejde for at finde frem til medarbejderne.

Flasker på bånd Seimei
Læs også
Juicefabrik omlægger produktionen til håndsprit
Flasker på bånd Seimei
Læs også
Juicefabrik omlægger produktionen til håndsprit

- Vi er gået tilbage for at finde ud af, hvem var de nu, og hvor er de nu og har fundet deres telefonnummer i Krak og ringet dem op.

Henrik Maimann fortæller, at han har oplevet en enorm velvilje for at få produktionen i gang.

- Vi har alle smidt, alt hvad vi havde i hænderne. Kan vi få det her til at lykkes, så er det en fin fornemmelse. Jeg kan mærke på teamet, det er noget, de er stolte af.

Vil producere 24 timer i døgnet

Siden 2015 har de forhenværende medarbejdere fra ethanolanlægget fået arbejde andre steder. Men både deres nye arbejdsgivere og medarbejderne har sagt ja til at de kunne komme tilbage for en stund og medvirke til, at anlægget nu kan gå i drift.

quote Det sjove ligger nok i, at alle de gamle operatører og alt, hvad der var, de nu er samlet

Morten Klos, medarbejder på ethanolanlægget

En af dem er Per Jensen, som til dagligt arbejder på Avedøre Værket:

- Det er rart at se, tingene kommer op at køre igen, jeg har været ansat inde på Asnæs Værket, inden jeg kom på Avedøre Værket her for nyligt. Det er altid træls at se, når ting de lukker ned, så det er godt, der kommer gang i hjulene.

Artiklen fortsætter under billedet

- Det er rart at se, tingene kommer op at køre igen, siger Per Jensen, som til dagligt arbejder på Avedøre Værket.
- Det er rart at se, tingene kommer op at køre igen, siger Per Jensen, som til dagligt arbejder på Avedøre Værket. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Og for hovedparten af medarbejderne på det genstartede ethanol-anlæg er det et gensyn med gamle kollegaer.

- Det er en ret speciel oplevelse, fordi det sjove ligger nok i, at alle de gamle operatører og alt, hvad der var, de nu er samlet, siger Morten Klos, der også er vendt tilbage til ethanolanlægget i Kalundborg.

Artiklen fortsætter under billedet

- Det betyder noget, at vi får lavet noget sprit nu, og at vi kunne starte sådan et gammelt anlæg op, fortæller Morten Klos, der også er vendt tilbage til ethanolanlægget i Kalundborg.
- Det betyder noget, at vi får lavet noget sprit nu, og at vi kunne starte sådan et gammelt anlæg op, fortæller Morten Klos, der også er vendt tilbage til ethanolanlægget i Kalundborg. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- Så er det også sjovt at være med. Det betyder noget, at vi får lavet noget sprit nu, og at vi kunne starte sådan et gammelt anlæg op, tilføjer han.

Efter den første uges opstart er man nu klar til storskalaproduktion. Her går man nu over til nu at køre treholdsskift og producere 24 timer i døgnet.