Mandag var der 48 coronasmittede blandt 11.500 lyntest

Der blev mandag fundet 48 coronasmittede blandt 11.517 lyntest foretaget for regionerne. Det udløser en positivprocent på 0,42.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det oplyser de to testudbydere, SOS International og Carelink, som tester for staten.

Falck, som i denne uge overtager lyntestopgaven fra SOS International, foretog ikke test mandag, men regner med at komme i gang i løbet af ugen. Det oplyser ambulancedirektør Jørgen Mieritz.

SOS International blev søndag fyret som lyntestleverandør efter en række problemer med underleverandøren Medicals Nordic.

Læs også
Leverandør af lyntest er fyret - Falck vender tilbage i Region Sjælland
Læs også
Leverandør af lyntest er fyret - Falck vender tilbage i Region Sjælland

Det er i Region Midtjylland, Nordjylland og Sjælland, at Falck overtager opgaven. SOS International vil hjælpe til med egne medarbejdere i løbet af denne uge, men fra 15. februar overtager Falck hele opgaven.

Opsagt med 30 dages varsel

I Region Hovedstaden er SOS International blevet opsagt med 30 dages varsel. Underleverandøren Medicals Nordic - som har drevet fire faste lynteststeder i regionen - er blevet fyret øjeblikkeligt.

Det betyder, at SOS Internationals medarbejdere fortsat kan lynteste frem til den 9. marts, hvorefter en ny leverandør skal overtage opgaven.

OVERBLIK: Hvad er op og ned i forløbet om lyntest?

Der er forvirring om lyntest, efter at en leverandør er fyret, og to andre er bedt om hjælp. Få overblik her.

Problemer med sikkerhed og hygiejne hos en underleverandør har kostet SOS International jobbet som lyntester i fire regioner.

En opgave, som selskabet ellers overtog fra 1. februar, fordi det vandt over blandt andet Falck i en udbudsrunde.

Den næste måned er både Falck og Copenhagen Medical, der var blandt fire leverandører af lyntest frem til februar, blevet bedt om at hjælpe.

Nedenfor er et overblik over, hvad det betyder for muligheden for at få lyntest i landet:

  • SOS International vandt udbud om fra februar at stå for lyntest i fire af landets fem regioner. Det er regionerne Nordjylland, Midtjylland, Sjælland og Hovedstaden. Carelink står for lyntest i Region Syddanmark.

  • SOS International blev søndag fyret, og i tre af regionerne overtager Falck gradvist testopgaven, og selskabet forventer at være oppe i fuld drift fra mandag den 15. februar.

  • I den mellemliggende periode, hvor SOS International stopper testaktiviteter ved nogle centre, og Falck er ved at åbne, kan det være svært at få en lyntest. Man kan holde øje med testmuligheder i nærheden på regionernes hjemmeside eller hos eksempelvis Falck.

  • SOS International fortsætter selv med at teste med egne folk i Region Hovedstaden den næste måneds tid. Det skyldes, at firmaet er fyret med 30 dages varsel.

  • Carelink fortsætter med at stå for lyntest i Region Syddanmark.

  • Der skal være et nyt udbud om at stå for lyntest-indsatsen i de fire øvrige regioner. Det er ikke meldt ud fra myndighedernes side, hvornår der kan ventes et nyt skift blandt testleverandører, men de 30 dages varsel til SOS International udløber 9. marts.

  • Selskabet Copenhagen Medical, der var blandt de oprindelige fire leverandører, som efter aftale med regionerne lyntestede borgere på det offentliges regning, er også blevet bedt om at hjælpe i februar.

  • Copenhagen Medical vil fra onsdag den 10. februar klokken 12 tage imod borgere i opvarmede telte ved siden af Parken på Østerbro i København.

  • Falck tester i øjeblikket allerede borgere på statens regning i Rønne på Bornholm, i Billund Lufthavn, i Københavns Lufthavn og i Flensborg ved den dansk-tyske grænse. Det er ikke en del af udbudsaftalen, at Falck tester her, men derimod en aftale der er indgået i forbindelse med regler om test af indrejsende.

  • Falck er dyrere end SOS International, og sidstnævnte skal betale den ekstraregning, som regionerne får ved at hyre Falck ind som midlertidig erstatning. Det er af hensyn til det kommende udbud ikke meldt ud, hvad differencen mellem de to er.


Kilder: Falck, Carelink, Copenhagen Medical, Aarhus Stiftstidende.

Falck hjalp med lyntest i december og januar, hvor virksomheden havde 49 lyntestcentre og testede over én million borgere.

Virksomheden tabte dog udbuddet fra 1. februar til blandt andet SOS International, som nu altså er blevet fyret efter en uge.

SOS International ender med en ekstraregning, for Falck er nemlig dyrere, og differencen skal SOS International betale.


Nyhedsoverblik