Kommuner klar til at hjælpe aflyste festivaler og kulturmøder

Kommuner vil hjælpe festivalarrangører og andre, der må aflyse og udskyde deres arrangementer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mandag aften stod det klart, at sommeren 2020 bliver en stille en af slagsen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) fortalte, at festivaler, folkemøder og kræmmermarkeder ikke kan afholdes, da forbuddet mod større forsamlinger vil gælde til og med august. 

Men det kan få store konsekvenser i lokalsamfundene. Derfor vil Vordingborg Kommune se på, hvordan den kan hjælpe arrangørerne bag festivaler og andre begivenheder, som nu må aflyses.

quote De skal ikke dø på grund af covid-19

Mikael Smed (S), borgmester, Vordingborg Kommune.

Det drejer sig blandt andet om Vordingborg Festuge, børnefestivalen Vilde Vulkaner, løbet South Coast Ultra, Unge- og Folkemødet på Møn samt Fransk Forår i Præstø.

- Vi skal have undersøgt, hvilke behov der er for støtte, siger borgmester Mikael Smed (S).

En vanskelig situation

Vordingborg Kommunes udviklings- og markedsføringspulje støtter hvert år lokale kulturelle begivenheder.

Efter statsministerens seneste udmelding er det blevet nødvendigt at afklare, hvor meget af den støtte, der er behov for. Det er også nødvendigt at finde ud af, om der er nogle af arrangørerne, der på grund af manglende indtægter kan have brug for yderligere støtte, fortæller Mikael Smed.

Derfor inviterer kommunen arrangørerne til et møde efter påske. Mødet skal klarlægge, hvor der er behov for ekstra støtte, samt hvor der ikke bliver behov for tilskud.

Få de vigtigste pointer fra mandagens pressemøde her. Artiklen fortsætter under videoen.

Mandag aften præsenterede statsminister Mette Frederiksen (S) planen for en foreløbig genåbning af Danmark. Se de vigtigste pointer i videoen her. 

- Jeg ved, at der er rigtig mange arrangører, som har gået og holdt vejret de sidste uger og ventet på en melding, om de kunne gennemføre deres planlagte events og arrangementer de næste måneder. Det, ved vi nu, kommer ikke til at ske.

- Det har helt uforvarende bragt dem i en ekstraordinær vanskelig situation, som vi som kommune selvfølgelig gerne vil forsøge at hjælpe dem med at komme igennem, siger Mikael Smed.

En del af arrangørernes underskud vil muligvis blive dækket af en kommende hjælpepakke fra staten, men borgmesteren mener også, at Vordingborg Kommune skal gøre, hvad der er muligt for at hjælpe. 

- De skal ikke dø på grund af covid-19, siger han.

Hjælpepakke til erhvervs- og kulturliv

Torsdag i sidste uge vedtog et enigt økonomiudvalg i Slagelse Kommune en hjælpepakke på 50 millioner kroner til erhvervslivet.

quote De kan have tab på nogle områder, som vi ikke kan forudsige endnu

John Dyrby Paulsen (S), borgmester, Slagelse Kommune.

Kulturlivet er også en del af den aftale, og det betyder, at arrangørerne bag arrangementer, som ikke vil blive afholdt i 2020, kan søge om støtte fra kommunen.

Borgmester John Dyrby Paulsen (S) fortæller, at det kræver, at arrangørerne sender en ansøgning til kommunen. Ansøgningen vil ligge til grund for muligheden for at få kompensation.

Han har selv været i kontakt med flere af arrangørerne bag de største arrangementer i kommunen, og han vil fortsætte dialogen med dem for at sikre, at den kommunale hjælp rammer rigtigt.

- De kan have tab på nogle områder, som vi ikke kan forudsige endnu, siger han.

Der er endnu ikke lavet en aftale om støtte fra staten til festivaler og markeder, der må aflyse på grund af risiko for spredning af coronavirus. Men mandag aften faldt en aftale om støtte til en del af kulturlivet på plads.

Lidt før klokken 23.00 blev rammerne for en hjælpepakke, der giver en økonomisk håndsrækning til kunstnere, som har både A- og B-indkomst, aftalt i Kulturministeriet.

Grafik: Nick Abildgaard


Nyhedsoverblik