Gods sætter gin på pause og omlægger produktionen til håndsprit for at redde skindet

Oremandsgaard Gods ved Præstø har indtil videre sendt tusindvis af flasker med håndsprit ud på markedet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Normalt bliver der fyldt gin, brandy og whisky på flaskerne i destilleriet på Oremandsgaard Gods.

Men i disse hårde virustider er det normale og sædvanlige dødt, og omsætningen hos mange virksomheder er styrtdykket på kort tid. Så nu har godset ved Præstø lagt produktionen om og producerer nu en anden form for sprit, der pludselig er blevet en luksus- og mangelvarer: Håndsprit.

quote Vi skal ikke bagefter stå som en gullaschbaron, der har lukreret på en sørgelig situation

August Hage, godsejer

Godset har indtil videre produceret håndsprit til tusindvis af flasker, tapningen er sket manuelt med rå håndkraft ved en lille maskine.

- Lige pludselig kunne vi godt se, at restauranter, hoteller og andre kunder, vi sælger til, lukkede ned. Og så skulle vi altså til at finde en ny strategi.

- Der har vi så heldigvis en kemiker og en farmaceut på holdet, som hurtigt fandt ud af, håndsprit var måden, vi redder virksomheden på, siger godsejer August Hage.

Vil ikke være en gullaschbaron

Oremandsgaard Gods er ikke det eneste destilleri, der har været nødsaget til at stoppe den normale produktion og i stedet producere håndsprit. Tidligere på TV2 ØST har vi fortalt om juicefabrikken, Seimei i Nakskov, der også er gået den vej.

- Det har krævet rigtig meget papirarbejde at omlægge produktionen til håndsprit, og skal du lave en ordentlig kvalitetshåndsprit, kræver det også, at du virkelig ved, hvad du laver, siger August Hage.

At håndsprit er en luksusvare i denne tid, har enkelte steder kunnet ses på prisen, som har været skruet voldsomt i vejret. August Hage siger, at han ikke har ladet sig friste til at gøre samme nummer med den håndsprit, Oremandsgaard Gods laver.

- Vi har taget udgangspunkt i de priser, der var før coronakrisen, for vores målsætning er at købe os ekstra tid. Vores kerneforretning er at lave sprit, og vi skal ikke bagefter stå som en gullaschbaron, der har lukreret på en sørgelig situation, siger han.

Oremandsgaard Gods vil fortsætte med at lave håndsprit, godt nok til et fjernlager for at undgå tyveri.