Fredag fik de nej – nu må elever igen overnatte på Herlufsholm

Eleverne i grundskolen på Herlufsholm får nu igen lov til at overnatte på skolen. 

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når eleverne på grundskole-delen af kostskolen på Herlufsholm i aften går i seng, så bliver det for de flestes vedkommende i deres velkendte værelse på kostskolen, og ikke i en lånt seng i gæsteværelset hjemme hos andre elever. 

quote Det betyder meget for den gruppe af elever, og vi er glade for, at det kan lade sig gøre

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S)

Det står klart, efter børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) søndag aften besluttede at ændre reglerne med virkning allerede fra mandag. 

- Det betyder meget for den gruppe af elever, og vi er glade for, at det kan lade sig gøre, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil i en pressemeddelelse.

Ændringen giver kostelever på private skoler og friskoler lov til at bo på skolen igen, som eleverne på efterskolerne også har lov til fra og med i dag. 

Og den beslutning vækker begejstring på Herlufsholm. 

- Det er helt fantastisk! Endelig kan vi få eleverne tilbage på skolen og genoptage en stor del af skolens liv, siger rektor Mikkel Kjeldberg fra den kendte privat- og kostskole i Næstved til TV2 ØST.  

Var klar med nødplan

Skolen har for længe siden forberedt en plan for elevernes tilbagekomst. Den lettes af, at kostskoleeleverne bor på eneværelser. Derfor er skolens kostafsnit allerede mandag klar til at tage imod eleverne.

quote Det er helt fantastisk! Endelig kan vi få eleverne tilbage på skolen

Rektor Mikkel Kjeldberg

Skolen og dets forældrenetværk havde ellers været ude i en feberredning hen over weekenden, og havde skaffet privat overnatning til de kostskoleelever fra grundskolen, der i dag mandag starter på skolen igen, men som ikke måtte overnatte der. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Den traditionsrige kostskole i Næstved får igen lov til at lade elever i grundskolen overnatte på kostafsnittet.
Den traditionsrige kostskole i Næstved får igen lov til at lade elever i grundskolen overnatte på kostafsnittet. Foto: TV ØST

- Vi havde via vores forældrenetværk fundet soveplads til alle, der ønskede en plads. Sammenholdet på skolen viste sit værd, og jeg vil sige, at denne lille krise på den måde har styrket os. Den viser, hvor stor opbakning vi har for vores forældregruppe, siger Mikkel Kjeldberg. 

Genåbningen lettes af, at der faktisk gennem hele perioden har boet elever på skolen, så sikkerhedsreglerne allerede er på plads. Elever med forældre i udlandet har nemlig gennem hele perioden haft tilladelse til at overnatte på skolen. Fredag fik skolen dog besked om, at dette ikke gjaldt for kostskoleelever med forældre i Danmark.  

quote Jeg vil sige, at denne lille krise på den måde har styrket os. Den viser, hvor stor opbakning vi har for vores forældregruppe

Rektor Mikkel Kjeldberg

Nu viser forældrenes anstrengelser med at finde sovepladser sig dog i mange tilfælde at være uden grund. 

- Alle elever i grundskolen, der ønsker det, får lov til at komme og sove på deres værelser. Der er dog nogle, der har gjort private arrangementer, og som nok venter nogle dage, før de kommer tilbage til skolen, siger han. 

Mens grundskolen og elever i 3.G. nu må bo på kostafsnittet, så gælder åbningen ikke for elever i 1.G. og i 2.G. De skal fortsat modtage fjernundervisning i deres hjem.

Også skolehjem 

Beslutningen fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) betyder også, at elever på erhvervsskolerne og AMU-kursister, der bor på skolehjem, igen vil få mulighed for at genoptage deres uddannelse og bo på skolehjemmene, så de kan komme videre med deres uddannelse. 

Formelt får eleverne på skolehjemmene og elever på kostskolerne lov til at vende tilbage, fordi regeringen indlemmer den i planen for genåbningens fase to.