Flytning af testcenter skaber lokal debat: - Færre udsatte vil blive testet

Det har skabt lokal forargelse, at Covid-19-testcenteret i Vordingborg Kommune flytter til Stege.

Tema: Coronavirus
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg er så oprørt over det. Man råber højt om, at vi skal testes, men nedlægger så testcenteret i Vordingborg. Det sender masser af borgere ud på lange køreture en gang om ugen.

Sådan lyder reaktionen fra Anne-Marie Mathiasen i Vordingborg.

Hun er tidligere sygeplejerske og har en handicappet søn, der er en af dem, som hun nu frygter får lavet færre podninger end hidtil.

- Vi får pludselig 30 kilometer at køre til det lokale testcenter. Med offentlig transport kan det blive uoverskueligt, og det vil få mange, også min søn, til at blive testet mindre. Jeg har også selv ladet mig teste hver uge for en sikkerheds skyld. Det vil ikke ske fremover, hvis jeg ikke har mistanke om noget, siger hun.

Flytter til Mønshallerne

Reaktionen kommer, efter at Region Sjælland besluttede at oprette et nyt corona-vaccinationssted i Stege, så også borgere fjernt på Møn kunne blive vaccineret. Samtidig besluttede man at flytte testfaciliteten fra Vordingborg til samme adresse i Mønshallerne i Stege. Beslutningen skyldes, at Region Sjælland har besluttet kun at have ét samlet test- og vaccinested i hver kommune.

- Hidtil er borgerne blevet testet fra en bil hver fredag i Stege. Lad os da i det mindste få den bil til Vordingborg nu. Vi har brug for, at flere bliver testet, ikke færre - og det tror jeg, at denne beslutning medfører, siger Anne-Marie Mathiasen.

Borgmester kalder det ærgerligt

Vordingborgs borgmester, Mikael Smed (S), har siden regionens udmelding kastet kommunen ind i arbejdet med at få åbnet et privat testcenter i Vordingborg som en slags erstatning for det flyttede center.

Han understreger, at kommunen ikke har haft indflydelse på Region Sjællands beslutning, som han kalder ærgerlig.

- Vi har rigtig mange borgere i Vordingborg, som kan blive ramt, og derfor har vi arbejdet intensivt for at få etableret et alternativt teststed. Og det er lykkedes at få oprettet et pop-up-testcenter, hvor Falck foretager quicktests. Det vil virke fra den 22. januar til den 31. januar, hvorefter regionen gerne skulle have en mere permanent løsning på plads, siger Mikael Smed til TV2 ØST. 

Han fremhæver, at det ikke tidligere har været muligt at få lavet quicktests i kommunen.

Det midlertidige teststed vil ligge ved svømmehallen ved Iselingen Skoleafdeling. Borgmesteren siger samtidig, at han godt kan forstå regionens prioritering.

- Vi er en meget lang kommune, og hvis man skal imødekomme alle borgere lige fra Vordingborg til det østligste Møn i ét test- og vaccinationssted, så er Stege nok ikke nogen dum placering. Samtidig har det nok også indgået i regionens overvejelser, at der ikke er langt fra Vordingborg til Nykøbing Falster eller Næstved, hvor der også er test- og vaccinationscentre. På den måde har borgerne i Vordingborg tre centre indenfor kort afstand, siger Mikael Smed.

Frygter falsk negative tests

Borgmesterens forståelse deles dog ikke af mange borgere på blandt andet Facebook, der er frustrerede over at miste et testcenter i byen.

Det er en irritation, som Anne-Marie Mathiasen deler.

- En quicktest er jo bare ikke lige så god som en almindelig test. Går man med to krykkestokke, eller er man udfordret på andre måder, så betyder det, at man jo risikerer at få en falsk negativ prøve, siger hun.