Færre vacciner får Region Sjælland til at bremse vaccinationsplan

Genvaccination af regionens plejehjemsbeboere bliver prioriteret efter en halvering i antal leverede vacciner. Andre borgere må vente.

Tema: Coronavirus
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Region Sjælland må sammen med landets øvrige regioner tage det ellers planlagte vaccinationsprogram op til revision. Det er en uomtvistelig konsekvens af, at vaccineproducenten BioNTech-Pfizer i Belgien har meddelt den danske stat, at man i denne uge må halvere antallet af leverede vacciner.

Ændringerne skyldes, at Pfizers fabrik i Puurs, Belgien, skal opgraderes, så der fremover kan produceres flere vacciner.

Regionen må derfor prioritere hvilke borgere, der får glæde af de 4.680 vacciner, som leveres i denne uge. Det er kun cirka halvdelen af det antal vacciner, som regionen havde forventet at modtage, og derfor har man nu valgt at prioritere plejecentrene.

quote Det er ude af vores hænder, og jeg ser frem til, at vi igen modtager flere vacciner, så vi kan få vaccineret borgerne hurtigst muligt

Trine Holgersen, direktør, Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland

- Der kommer til at ske det, at vi vaccinerer anden gang. I og med vi har vaccineret første gang på plejecentre, bliver det her vi vaccineret, siger Trine Holgersen, der er direktør for Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland, til TV2 ØST.

Det betyder samtidig, at borgere over 65 år, der modtager hjælp og pleje i eget hjem, og som mangler at blive vaccineret, må afvente at få det første vaccine-stik, til der leveres flere vacciner.

Denne målgruppe var man ellers gået i gang med at vaccinere på vaccinationscentre rundt omkring i regionen, men med den seneste leveranceprognose er der lige nu ikke nogen vaccinationstider at få for borgere, der selv skal bestille tid.

- Vi kan sikre andet stik på 21-23 dagen efter første stik. Men vi kommer ikke til at give førstegangsvaccinationer i den kommende uge, siger Trine Holgersen og tilføjer:

- Derfor vil de borgere, som har modtaget første vaccine-stik – hvilket ikke er så mange, som vi kunne ønske – også blive modtaget til anden vaccination på vaccinationscentrene.

Imens fabriksbyggeriet i Belgien i denne uge betyder en halvering i antallet af vacciner, vil fordelingen i de næstkommende uger være ujævn, så Danmark samlet set over de næste uger modtager færre vacciner, end vi var blevet lovet af BioNTech-Pfizer, oplyste Sundhedsstyrelsen tirsdag.

Forventer at være færdig som planlagt

Alt i alt ser Danmark ind i at modtage 100.000 færre vacciner end forventet i årets første tre måneder. Det svarer til et fald på ti procent.

Derfor har Region Sjælland i samarbejde med kommunerne været nødt til at foretage en hurtig tilpasning af planlægningen.

- Vi er kommet godt fra land med at vaccinere på plejecentrene samt frontpersonalet i kritiske funktioner, og vi var også godt i gang med næste gruppe af borgere, siger Trine Holgersen og tilføjer:

- Nu må vi så justere planerne, og det, kan jeg godt forstå, kan være frustrerende. Men det er ude af vores hænder, og jeg ser frem til, at vi igen modtager flere vacciner, så vi kan få vaccineret borgerne hurtigst muligt. Vi står klar.

Lidt over 5.500 beboere på plejecentrene har indtil videre fået første stik, og knap 1400 af dem har fået andet stik og er dermed færdigvaccineret.

Der vil blive åbnet løbende for tider til vaccination, når regionen igen får leveret vacciner. På nuværende tidspunkt mangler stadig omring 7.500 borgere i aldersgruppen +65 år, oplyser  direktøren for Det Nære Sundhedsvæsen.

Trods de umiddelbare udfordringer med leverancerne, forlyder det fortsat, at den voksne del af befolkningen er færdigvaccineret 27. juni, sådan som det hidtil har været meldt ud.

- De melderinger, vi har fået, er at vi vil få stort set samme antal vacciner i første kvartal, vi får dem bare ikke, som vi indledningsvist havde fået oplyst. Så vi forventer, der kommer flere vacciner senere – og vi regner stadig med 27. juni som deadline – ligesom vi stadig regner med, at vi fra 10. februar skal gå i gang med at massevaccinere, siger hun.