Ditte kan have udsigt til en fyreseddel - coronakrisen sender ledigheden i vejret

Coronakrisen rammer nogle brancher så hårdt, at de må afskedige mange medarbejdere. Det gælder for eksempel hotelkæden Comwell.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Comwell i Korsør ligger øde hen i disse dage, fordi ledelsen midlertidigt har lukket den og syv andre af hotelkædens 15 afdelinger. Coronakrisen har sat sine spor, og gæsterne er blevet væk. 

Det betyder også, at cirka 250 medarbejdere – eller godt en fjerdedel af den samlede stab – har udsigt til fyreseddel.  

quote Man aner jo ikke, hvad der sker i morgen

Ditte Winther, tjener, Comwell Korsør

Den utryghed mærker Ditte Winther på egen krop. I går blev hun sendt hjem fra sit job som tjener på Comwell i Korsør. 

- Der er jo en trykkende følelse dernede, og der er jo ikke nogen, der ved, hvordan og hvorledes tingene udarter sig, så man er lidt på bar bund, kan man sige. Man aner jo ikke, hvad der sker i morgen, siger hun til TV2 ØST. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Hotel Comwell i Korsør ligger øde hen i disse dage.
Hotel Comwell i Korsør ligger øde hen i disse dage. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Ledigheden er på himmelflugt

Medarbejderne i Comwell er bestemt ikke de eneste i landet, der lider under nedlukningen af Danmark for at mindske spredningen af coronavirus. I sidste uge meldte mere end 22.800 danskere sig ledige. Mandag meldte yderligere 5.908 sig så ledige, hvilket er mere end fire gange så meget som på en normal mandag i uge 13, og tirsdag kom 3.096 nye ledige til. 

Comwell i Sorø
Læs også
Coronakrise tvinger hotelkæde til at fyre 250 medarbejdere
Comwell i Sorø
Læs også
Coronakrise tvinger hotelkæde til at fyre 250 medarbejdere

Ledighedskøen vokser altså for hver dag, der går. Og en af de hårdest ramte brancher ér restaurations- og hotelbranchen. 

- Samtlige spisesteder er blevet lukket ned, og der er en stor medarbejderskare, som står uden job. Det er selvfølgelig katastrofalt både på den korte og den lange bane. Vi er hårdt ramt, fordi omsætningen er fjernet fra den ene dag til den anden, siger Allan Hansen, der er formand for brancheforeningen Horesta på Sjælland.  

- Det er sikkert også sket for andre brancher, men vi ved fra tidligere kriser, eksempelvis da vi havde finanskrisen, at der går rigtig lang tid, før folk bruger penge på at gå ud at spise igen eller holder møder og konferencer eller tager en overnatning. Det er ikke det, der ligger først for. 

quote Vi ved fra tidligere kriser, eksempelvis da vi havde finanskrisen, at der går rigtig lang tid, før folk bruger penge på at gå ud at spise igen

Allan Hansen, formand, Horesta Sjælland

Usikkerheden fylder

Ditte Winther er fællestillidsrepræsentant, og hun og hendes kollegaer på Comwell i Korsør er blevet sendt hjem i to uger på dagpenge. Det er en særaftale, som Dansk Arbejdsgiverforening og 3F har lavet på grund af situationen med coronavirus. 

- Man skal lige vende den i hovedet, inden man kan begynde at finde ud af, hvad man skal. For det har været virkelig mærkeligt. Virkelig mærkeligt altså. Det er ikke sådan, at man siger, at det må være fedt at gå derhjemme og have ferie. Sådan er det jo slet ikke, siger Ditte Winther. 

Det er især usikkerheden om, hvornår hjulene kan komme i gang, der fylder hos den mangeårige tjener.  

- Når der sker sådan noget som det her, hvor alting lukker ned, og folk afmelder, så er det svært at komme op igen. Der går et stykke tid, før det kommer i gang igen, siger hun. 

3F: Der vil nok komme flere fyringer

3F oplever generelt en voldsom stigning i antallet af ledige medlemmer på Sjælland. Afdelingen i Korsør er hårdest ramt med en stigning på 58 procent siden lockdown den 12. marts.    

- Vi skal formentlig tilbage til krisen i 30’erne for at se en større stigning i ledigheden efter nedlukningen på grund af coronakrisen. Allerede inden sidste onsdag så vi massefyringer, siger Frederik I. Pedersen, der er cheføkonom i 3F.  

Comwell i Sorø
Læs også
Coronavirus får Comwell til at lukke tre hoteller i regionen
Comwell i Sorø
Læs også
Coronavirus får Comwell til at lukke tre hoteller i regionen

- Og så tror jeg, der er nogen, der har afventet lidt for at se, om det bliver langvarigt eller kortvarigt. Og der er også nogen, der tæller på knapper for at se, hvad der bedst kan betale sig. Så jeg er desværre bange for, at vi ikke har set det sidste til de her afskedigelser, og at ledigheden kommer til at stige, siger han. 

Det helt store spørgsmål er nu, hvornår hotel- og restaurationsbranchen kommer op at køre normalt igen.  

- Jeg ved det ikke. Det tør jeg simpelthen ikke svare på, siger Ditte Winther. 

Comwell er stadig i gang med forhandlingerne om, præcist hvor mange og hvem der skal have en fyreseddel. 


Nyhedsoverblik