Corona sætter naturperler under pres: - Det er meget atypisk for en weekend i marts

Naturstyrelsen opfordrer danskerne til at søge nye steder hen, når solen lokker folk udenfor. For vi skal holde afstand - også i det fri.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Solen står igen højt på himlen. Med stort set hele Danmark lukket ned er naturen blev et yndet tilflugtssted for tusinder af danskere.

Et af de steder, hvor folk stimler sammen, er på Møns Klint. Daglig leder af Geocenter Møns Klint, Niels Natorp, fortæller til TV2 ØST, at man i sidste weekend talte 500 biler på parkeringspladsen.

- Det svarer til en almindelig dag i juli måned, men det er meget atypisk for en weekend i marts. Jeg tror, vi har haft ti gange flere biler end en almindelig marts-weekend, siger han.

quote Folk er generelt flinke til at holde afstand

Niels Natorp, daglig leder af Geocenter Møns Klint

De mange biler og besøgende gjorde det svært at holde afstand på parkeringspladsen. Efter sidste weekend har Geocenter Møns Klint i samarbejde med Naturstyrelsen nu sat skilte op, som skal guide de besøgende til at holde afstand til hinanden.

- Folk er generelt flinke til at holde afstand. De holder sig i grupper. Det store problem er parkeringspladsen, siger Niels Natorp og tilføjer:

Artiklen fortsætter under billedet.

Parkeringspladsen er denne lørdag også fyldt op.
Parkeringspladsen er denne lørdag også fyldt op. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

- Her er der nu sat skilte op, som minder folk om, at reglerne med at holde afstand også gælder på landet.

Artiklen fortsætter under billedet

På Møns Klint er der nu sat skilte op, som minder folk om, at reglerne med at holde afstand også gælder på landet.
På Møns Klint er der nu sat skilte op, som minder folk om, at reglerne med at holde afstand også gælder på landet. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Men når det er sagt, påpeger Niels Natorp, at der er god plads på Møns Klint. Selve klinten strækker sig over syv kilometer foruden en stor skov.

Sjællandsk bro gjort ensrettet

På Enø har man også taget forholdsregler, der skal imødegå trængsel. Øen har strand og et stort antal sommerhuse, som i disse dage oplever en stor tilstrømning. For at komme til sommerhusene og til stranden skal de besøgende over Græshoppebroen.

Shelter
Læs også
Overnatninger i fri natur bliver mere populært - især Sjælland hitter
Shelter
Læs også
Overnatninger i fri natur bliver mere populært - især Sjælland hitter

Broen er derfor blevet gjort ensrettet i hver side for gående og cykler, så man undgår at passere tæt forbi hinanden.

- Vi synes, det er rigtig fint. Vi er selv meget for at holde afstand, siger Birgit Mikkelsen, der har sommerhus på Enø sammen med sin mand.

- Så jeg håber, folk vil respektere det, tilføjer hun.

Græshoppebroen er nu blevet ensrettet for at undgå, at folk går for tæt.

Politiet holder øje

Hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi minder vagtchef Stefan Jensen om, at det er vigtigt, at vi alle husker at holde god afstand.

Mette Frederiksen
Læs også
Regeringen vil med ny hastelov kunne forbyde små forsamlinger
Mette Frederiksen
Læs også
Regeringen vil med ny hastelov kunne forbyde små forsamlinger

Her fører man dagen igennem tilsyn med, at bestemmelserne i de nye love bliver overholdt.

- Vi kommer i de større byer, men også små lokalsamfund, legepladser og sportspladser, hvor man kunne tænkes at se større forsamlinger, siger vagtchefen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Et af de steder, hvor folk stimler sammen, er på Møns Klint.
Et af de steder, hvor folk stimler sammen, er på Møns Klint. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Politiet må gribe ind, hvis der er flere end ti personer for tæt sammen. Overtræder man forbuddet, risikerer man en bøde på 1.500 kroner.

Få inspiration til noget nyt

Hos Naturstyrelsen har man også bemærket en markant stigning i antallet af besøgende. Kontorchef i Naturstyrelsen Mads Jensen oplever, at folk generelt er meget opmærksomme på at følge myndighedernes anvisninger om at holde afstand.

- Men vi oplever også, at folk som udgangspunkt tager steder hen, som de kender bedst, hvor de er mest vante til at komme. Derfor opfordrer vi til, at der også er mange andre steder, som man kan benytte lejligheden til at lære at kende i den her tid, hvor det i forvejen er en god idé at sprede sig, siger han.

Hestehov
Læs også
Usædvanlig mild vinter forvirrer naturen - plante er en måned for tidligt på den
Hestehov
Læs også
Usædvanlig mild vinter forvirrer naturen - plante er en måned for tidligt på den

På Naturstyrelsens side Guider til den danske natur findes der flere end 20 guider til den danske natur i TV2 ØST-sendeområde, som man kan lade sig inspirere af. Og på Naturstyrelsens Ud i naturen finder man det samlede tilbud i den danske natur.

- Det vil være et godt sted at starte for inspiration, siger kontorchefen.

Foruden Naturstyrelsens guides, så del gerne dine favoritsteder og inspirer andre til at opdage noget nyt. Så send os et billede og en kort forklaring via redaktion@tv2east.dk.


Nyhedsoverblik