Antistoffer fra raskmeldte coronapatienter skal hjælpe de allerhårdest ramte

Donorblod med antistoffer kan måske hjælpe coronasmittede på sygehusene med at blive friske igen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Har du haft covid-19, og er du kommet godt ud på den anden side, så kan du muligvis hjælpe patienter, der er alvorligt ramt af sygdommen.

I et nyt forsøg har blandt andet blodbanken i Næstved nemlig hentet antistoffer ud af blodårerne på borgere, der havde overstået cornavirussen, og derefter givet stofferne til patienter indlagt med sygdommen.

- Vi sender borgernes blod gennem en særlig maskine, hvor blodplasmaet - det mest tyndtflydende i blodet - centrifugeres fra, og de røde og hvide blodceller sendes tilbage, hvor de kom fra, fortæller ledende overlæge Keld Mikkelsen Homburg til TV2 ØST.

quote Mange overlever, fordi andre mennesker gør en indsats, og jo flere der hjælper, jo bedre er det

Ledende overlæge Keld Mikkelsen Homburg, Blodbanken, Næstved Sygehus.

Fryses ned

Når plasmaet med antistoffer er taget ud, så bliver det frosset ned – og er klar til brug, når covid-19-patienter har brug for behandlingen.

Plasmaen tager ikke skade af nedfrysningen.

- Fra en stor mand kan vi tappe op imod 800 milliliter plasma med teknikken, der kaldes plasmaferese, siger overlægen.

Led i et forsøg

Ordningen er et led i et forsøg, og det er endnu for tidligt at sige noget om resultaterne af behandlingen.

- Jeg ved, at nogle af poserne er blevet brugt, og det skulle være gået godt for patienterne, men om det skyldes plasmaen eller den øvrige behandling, det kan jeg ikke sige. Nu er vi så i den heldige situation, at der er meget få patienter tilbage, så arbejdet er lukket ned lige nu, siger han.

Han oplyser dog, at der er tale om en teknik, som vi i mange år har brugt til behandling af andre sygdomme – eksempelvis til behandling af patienter med immundefekter.

- Det er et gammelkendt trick. Til patienter med immundefekter høster vi plasmaet og sender det til Schweiz, hvor det bliver koncentreret og lavet til medicin, der hjælper de immundefekte med at overleve, siger han.

Redder liv

Verden over markeres søndag den internationale bloddonordag – og det er netop overlevelsen hos syge, som det handler om, siger Keld Mikkelsen Homburg.

- Vi lever jo af, at mennesker frivilligt vil hjælpe andre. Det er også det, der er budskabet op til bloddonerdagen. Mange overlever, fordi andre mennesker gør en indsats, og jo flere der hjælper, jo bedre er det, siger han.

Antallet af indlagte med coronavirus er lørdag faldet med ni til 54. Det er det laveste antal indlagte, siden store dele af Danmark i midten af marts lukkede ned for at dæmme op for smitten.