- Det var ikke på den måde, det skulle ske, og det beklager jeg

Tirsdag eftermiddag faldt der dom i sagen mod en 17-årig ung mand fra Næstved, der var tiltalt for at sælge MDMA til tre unge og for at forvolde Adam Buks død.

Tema: Børn blev alvorligt syge af at spise MDMA
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Læs liveblog i bunden af artiklen

En dreng mistede livet og to andre unge blev syge af at indtage stoffet MDMA i februar, efter de ifølge anklageskriftet købte stoffet af en 17-årig ung mand fra Næstved.

Derfor skulle Retten i Næstved tirsdag tage stilling til, om den 17-årige skulle dømmes skyldig i at sælge stoffet MDMA til de to 15-årige Haslev-drenge, Adam Buk og Matti Frey Olesen, og en ung kvinde fra Næstved, samt forvolde Adam Buks død.

quote Adam var ikke nogen slem dreng, han var simpelthen kærligheden selv, men havde stort mod på og lyst til livet

Katharina Henckel Lindqvist, mor til den afdøde Adam Buk

Der var afsat én retsdag til sagen, og der faldt dom tirsdag eftermiddag. Sagen kørte som en domsmandssag og bestod af en juridisk dommer og to lægdommere.

Anklaget for tre forhold

Den 17-årige var ifølge Anklageskriftet tiltalt for i alt tre forhold:

  • Forhold 1: Overtrædelse af lov om euforiserende stoffer

Besiddelse af cirka fem gram MDMA den 31. januar 2018 i Næstved med henblik på videresalg samt for at have videresolgt i alt cirka to gram MDMA til en anden mand, hvis sag behandles særsklit.

  • Forhold 2: Overtrædelse af straffelovens paragraf 241 og 252, stk 1.

For - i forening med en anden, hvis sag behandles særskilt - uagtsomt at have forvoldt Adam Buks død og for vindings skyld, af grov kådhed eller på lignende hensynsløs måde at have forvoldt nærliggende fare for de to Haslev-drenges liv eller førlighed. Velvidende, at der var tale om et stærkt narkotikum. 

Risikerer op mod otte års fængsel

  • Forhold 3: Overtrædelse af straffelovens paragraf 252, stk 1.

Salg af MDMA til en ung kvinde fra Næstved den 2. februar 2018 for vindings skyld, af grov kådhed eller på lignende hensynsløs måde at have forvoldt nærliggende fare for kvindens liv eller førlighed. 

Kvinden blev straks dårlig efter at have indtaget MDMA og kastede op gennem næse og mund.

Den 17-årige mand risikerede op mod otte års fængsel for uagtsomt manddrab og for at udsætte de unge mennesker for fare ved at sælge dem det stærke narkotikum.

Han erkendte salg af MDMA, men nægtede sig skyldig i uagtsomt manddrab.

Familier: Den kriminelle stilles til regnskab

TV ØST har tidligere talt med de to Haslev-drenges mødre. Begge familier er yderst berørte af hele situationen og af Adam Buks død. Da tiltalen mod den 17-årige mand blev offentliggjort den 12. april, udtalte de til TV ØST:

- Jeg er rigtig tilfreds med, at sagen er rejst. Adam var ikke nogen slem dreng, han var simpelthen kærligheden selv, men havde stort mod på og lyst til livet og alt, det kunne tilbyde. Man må ikke som 15-årig få tilbudt gift. Det er logik for perlehøns. Så jeg er glad for, at den her kriminelle bliver stillet til regnskab nu, skrev Adams mor, Katharina Henckel Lindqvist.

TV ØST har tilbudt familien til den tiltalte 17-årige at udtale sig. Det har den ikke ønsket.

Købte stoffer efter skole

De to Haslev-drenge købte stoffet MDMA på vej hjem fra skole ved gadekæret i Haslev fredag den 2. februar.

Kort tid efter blev de begge dårlige og hastet til hospitalet i Køge. Den ene - Matti Frey Olesen - blev udskrevet kort tid efter.

Men Adam Buks situation var alvorlig. Han mistede bevidstheden og blev lagt i kunstig koma. Han havde omfattende skader på sin krop som følge af at have indtaget stoffet. Efter 13 dages kamp døde han.

Sagen skabte efterfølgende stor opmærksomhed hos mange forældre og medier.

MDMA-sagen fra Haslev

playliveblog