Togpendlere udsættes for livsfarlige partikler

Foto: TV ØST

Nye målinger viser, at togpendlere udsættes for uacceptabelt høje mængder dieselpartikler.

Passagerer i DSB's regionaltog kan være udsat for massiv luftforurening, når de pendler til arbejde. Det kan nemlig være langt mere sundhedsskadeligt at sidde i kupeen i et regionaltog, der bliver trukket af et af DSB's forældede diesellokomotiver, end at stå ved en af Københavns allermest trafikerede veje i myldretiden.

Det viser 2 målinger fra Det Økologiske Råd, skriver Politiken.

Op til 10 gange højere

Synderen er de dieselpartikler, der gør, at luftforureningen kan være op til 10 gange højere blandt passagererne i togene end på H.C. Andersens Boulevard i det indre København.

Det Økologiske Råd har lavet målingerne efter adskillige henvendelser fra passagerer om kraftig diesellugt i togene. Forureningen i kupeen bag ME-lokomotivet var op til 3 gange så høj som forureningen i Københavns Lufthavn.

Helt vildt

Koncentrationen af dieselpartikler kulminerede kort efter Valby Station på strækningen mellem København og Høje Taastrup. Her blev der målt 500.000 ultrafine dieselpartikler per kubikcentimeter i den ene måling og knap 350.000 i den anden.

I et kontorlandskab vil der typisk være 4000-5000, oplyser Det Økologiske Råd.

- I den første måling kunne apparatet ikke måle mere forurening til sidst. Det var helt vildt.

- Hvis niveauet er lige så højt i resten af toget, øger det risikoen for sundhedsskader for både passagerer og personale til et uacceptabelt niveau, siger luftforureningsekspert og civilingeniør Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd til Politiken.

3000 danskere dør hvert år

Han understreger, at målingerne kun er et øjebliksbillede af luften i de enkelte kupeer.

Ifølge Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet resulterer partikelforurening generelt hvert år i, at godt 3000 danskere dør før tid.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App