Nye kampkøretøjer døjer med varmen

Foto: TV ØST

Det er ikke mærkeligt, at hærens nyindkøbte infanterikampkøretøjer bryder sammen i den afghanske varme. Køretøjerne er nemlig ikke godkendt til de 60 grader, der er i Afghanistan.

Hærens nye kampkøretøjer, som blandt andet bruges af soldater fra Gardehusarregimentet i Slagelse, og som har kostet 1,7 milliarder kroner, tåler slet ikke den afghanske varme. Det skriver P4 Sjælland.

Køretøjerne er godkendt til 45 grader, og i Afghanistan er der i sommermånederne omkring 60 grader. Forsvaret har installeret ekstra køling og isolering i køretøjerne, men de installationer holder ikke.

En intern rapport viser, at seks ud af ti køretøjer, som lige nu er i Afghanistan, er i uforsvarlig stand. Køretøjerne risikerer at gå i stå midt under kamp.

- Hvis man har et køretøj, der holder stille på det forkerte tidspunkt på det forkerte sted, så risikerer man at blive angrebet med panserbrydende ting og sager, der gør, at de kan ødelægge den pågældende vogn og slå folkene inde i den ihjel, siger forsker i dansk forsvarspolitik Peter Viggo Jakobsen til P4 Sjælland.

Forsvarets Materieltjeneste fortryder ikke købet af kampkøretøjerne, selvom de ikke tåler den afghanske varme.

- Hver gang du hæver kravene, så stiger prisen, siger øverste chef Per Puggaard Olsen til P4 Sjælland.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App