Lockout kan koste fisk livet

100.000 små ørreder skal efter planen sættes ud i området ved Isefjorden midt i april. Nu risikerer det at blive en umulig opgave

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fiskene bliver opdrættet på en produktionsskole på Fyn, men her er lærerne lockoutet, og de kan derfor ikke passe fiskene.


Så hvis ikke lockouten snart slutter, så kommer der færre fisk i Isefjorden.


- Det ville jo være katastrofalt at se 100.000 ørreder blive smidt I skraldespanden, siger formand for Tuse Å’s Ørredssammenslutning, Rune Hylby.


Derfor må fiskene blive i de store kar på Produktionsskolen Elsesminde i Odense, for der ingen til at sætte dem ud I fjorden.


Tiden rinder udØrrederne skulle gerne sættes ud i området omkring Isefjorden midt I april.


- Hvis ikke de her fisk bliver sat ud i april, så skal de destrueres. For man kan ikke sætte dem ud andre steder. De er taget op herfra og skal tilbage i det her vand, siger Rune Hylby.


Og man kan ikke bare vente med at sætte dem ud


- Det er sådan, at de her ørreder, de har en kort periode, hvor de tolererer saltvand. De har levet i ferskvand i et års tid nu, og så har de det, der kaldes et småltvindue. Det vindue er egentlig kun åbent i ganske få uger om året, hvor de så er i stand til at vandre fra ferskvand og ud i saltvand, siger Rune Hylby.


Og det er lystfiskerne, der gennem deres fisketegn har betalt for fiskene. På sigt drejer det sig om ca. en halv million, der kan gå tabt, hvis fiskene skal aflives.


Bekymrede fiskereDet er noget, der bekymrer lystfiskerne ved Isefjorden i dag.


- Det ville jeg synes var rigtig ærgeligt. Det gør det jo sværere at fange fisk i fremtiden, hvis ikke der bliver sat noget yngel ud, så det er vi jo som lystfiskere afhængige af, så det synes jeg da er brand ærgerligt, siger Alfred Muurholm, lystfisker fra Værløse.


- Det er ærgeligt, fordi der går mange af de små ørreder til. Og det ville jo være dejligt for allle de mennesker, der fisker hernede, hvis der er mange fisk. Så det ville være synd, hvis der ikke blev sat nye ud, siger Gert Dalgaard fra Hillerød.


Dispensation til at gå på arbejdeDe tre medarbejdere, der er lockoutet fra produktionsskolen, blev i første omgang lockoutet af moderniseringsstyrelsen. Men moderniseringsstyrelsen endte med at give en dispensation, fordi medarbejderne skulle passe de mange ørreder, de har på skolen.


Medarbejdernes fagforening accepterede dog ikke dispensationen. Derfor måtte de forblive lockoutet. Sagen ligger derfor i hænderne på fagforeningen. Og ørredernes skæbne kan ikke blive afgjort før konflikten stopper.


Nyhedsoverblik