Krisen kradser i nærdemokratierne

Kommunalpolitik er blevet så kompliceret, at vi ikke længere forstår, hvad der foregår, og nærdemokratiet står ikke til at redde, mener kommunalforsker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Danskernes politiske selvtillid er faldet drastisk, når det kommer til kommunernes lokalpolitik.

Det viser en ny samfundsvidenskabelig undersøgelse, som er lavet oven på kommunalreformen i 2007.

- Borgerne står med en følelse af, at det er sværere at forstå og påvirke nærdemokratiske beslutninger, siger David Dreyer Lassen, der er professor ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet.

I samarbejde med Aarhus Universitet har Dreyer Lassen lavet undersøgelsen, hvor borgere i landets 66 sammenlagte kommuner er blevet spurgt, hvor godt de forstår sig på kommunalpolitik i deres område.

Svaret er ikke til at tage fejl af: Seks ud af 10 synes, kommunalpolitik er blevet så kompliceret, at de ofte ikke forstår, hvad der foregår.

Det er en forværring på 30 procent, siden kommunalreformen, der blandt andet reducerede antallet af kommuner fra 271 til 98, trådte i kraft.

Reformen i 2007 er den anden store kommunalreform, der er blevet gennemført i Danmark. Den første var i 1970, hvor 1098 kommuner blev lagt sammen til 277, og valgdeltagelsen faldt drastisk ved næste valg.

Samme resultat så man ved kommunalvalget i 2009, hvor valgdeltagelsen var den laveste i 35 år, men denne gang kommer antallet af aktive vælgere ikke op på det samme niveau igen, spår kommunalforsker Roger Buch.

- I 1970'erne var kommunerne i en omfattende vækstfase, hvor der hele tiden kom flere penge og flere opgaver, men i dag har kommunerne en langt mere anstrengt økonomi, siger Buch og tilføjer:

- Man kan ikke tage kommunalreformen tilbage og dermed heller ikke de serviceforringelser, borgerne oplever. Kommunerne må acceptere, at det bliver en kamp op ad bakke. Borgerne har kun udsigt til mere af samme skuffe.

/ritzau/


Nyhedsoverblik