Kommuner taber kassen på valutaspekulation

Foto: TV ØST

Spekulation i schweizerfranc får gælden til at vokse i Faxe. Også Odsherred er hårdt ramt af valutaspekulationer.

 

Flere danske kommuner har optaget millionlån i schweizerfranc, og det giver nu store smæk på udgiftssiden, skriver dagbladet Børsen.

Den schweiziske valuta befinder sig i øjeblikket på det højeste niveau over for kronen i mere end 40 år, og det gør ondt på udgiftssiden i  bl.a. Faxe kommune, der har lån på  80 mio. kr. i schweizerfranc.

I Faxe Kommune har man valgt at lægge en tredjedel af den 80 mio. kr. store gæld tilbage til lån i danske kroner, hvilket har medført markant højere renter.

En styrket schweizerfranc har fået gælden til at vokse med flere millioner på få måneder, men fagdirektør i Faxe Kommune, Henrik Græsdal, forsvarer dog beslutningen om at optage de store lån i den schweiziske valuta.

- Beslutningen hang sammen med, at schweizerfranc var en attraktiv valuta at låne i, fordi renteniveauet lå betydeligt under renteniveauet i danske kroner, siger Henrik Græsdal.

De 80 mio. kr., som Faxe Kommune har lånt, svarer til 23 pct. af kommunens samlede lån.

Også Odsherred Kommune har taget schweizerfranc-lån. Det drejer sig om lån for 47 mio. kr., svarende til 17 pct. af kommunens samlede lån. Her er kursen og dermed gælden steget 4 pct., siden lånene blev optaget i slutningen af april.

 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App