Klar til rykind på skadestuen

De er begyndt at ruste sig til rykind på skadestuerne. Når påsken og foråret nærmer sig, så stiger antallet af ulykker blandt gør det selv folket nemlig voldsomt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Claus Nielsen var med en sømpistol ved at sætte beklædning på fælleshuset i kolonihaven, da han pludselig fik et smæld over fingrene.

- Jeg troede, jeg havde stødt fingeren, men kunne ikke trække den til mig. Så kunne jeg se, at sømmet var gået tværs igennem den og ud gennem neglen, fortæller han.

21.000 personer kom i 2006 til skade under havearbejdet, eller da de var i gang med at renovere huset, det viser de nyeste tal fra Ulykkesregistret under Statens Institut for Folkesundhed. Og i marts-april måned kan de på skadestuerne sagtens mærke et større rykind af handy-mænd i venteværelserne.

- Specielt omkring påske ser vi, at der kommer flere til skade, når de bevæger sig ud i haven og har en masse ting de skal lave. Vi har vel i gennemsnit mellem 20 og 40 patienter mere i døgnet på denne årstid, fortæller Dorthe Lykke, der er koordinerende sygeplejerske på Slagelse Sygehus.

Travlheden fortsætter frem til juni-juli, hvor antallet af ulykker falder, mens folk er på ferie, men det stiger så igen frem til september. 80 procent af de tilskadekomne i gør det selv ulykkerne er mænd. Claus Nielsen er blevet klogere efter sit uheld, men ikke nødvendigvis mere forsigtig.

- Så skulle man jo rende rundt med hænderne i lommerne hele tiden, så kunne man jo ingenting lave. Jeg tror man er nødt til at løbe lidt risiko en gang imellem, slutter han.

Top 5 over gør det selv-ulykker i 2006, hvor værktøj og haveredskaber var involveret: 
1: Stiger, Stillads - 4200 ulykker
2: Kniv, Hobbykniv - 3100 ulykker
3: Vinkelsliber - 1700 ulykker
4: Håndsav - 1100 ulykker
5: Hammer - 900 ulykker

SIKKERHEDSUDSTYR: 
Mange gør det selv-ulykker kan forebygges ved at bruge sikkerhedsudstyr. Du kan leje sikkerhedsudstyr i mange byggemarkeder.

  • Beskyttelseshjelm
    Brug beskyttelseshjem, hvis du arbejder med opgaver eller på steder, hvor der f.eks. er risiko for, at materialer, værktøj eller andre genstande kan blive slynget ud, f.eks. søm eller bolte fra en boltpistol. Eller du kan få ting i hovedet, f.eks. hvis du arbejder under et tag, der er ved at blive renoveret, eller med træfældning.
  • Beskyttelsesbriller
    Brug beskyttelsesbriller, når du arbejder med opgaver, hvor der er risiko for at blive ramt af flyvende partikler eller gnister. Det gælder f.eks., når du sliber eller svejser.
  • Beskyttelsesfodtøj
    Brug beskyttelsesfodtøj (værnefodtøj), hvis der er risiko for at få skader på fødderne. Det er f.eks. en god idé, at dit fodtøj har en kappe af stål eller et andet stærkt materiale, hvis du flytter rundt på tunge og uhåndterlige byggematerialer, som vejer mere end 16-20 kg.
  • Høreværn
    Brug høreværn, hvis du arbejder med støjende opgaver, f.eks. når du bruger motoriseret værktøj.
  • Støvmaske og åndedrætsværn
    En støvmaske beskytter mod indånding af støv og forurenet luft.

Kilde: BOLIUS Fakta: Personsikkerhed ved gør det selv-arbejde


Nyhedsoverblik