Dyre danske varer

Foto: TV ØST

Priserne på mælk, brød og andre almindelige fødevarer er steget voldsomt de seneste år. Danmark er et af de dyreste lande i EU, mens vores naboer i Tyskland er væsentlig billigere.

De to husmødre fik en indkøbsseddel og startede i brødafdelingen i et supermarked i Vordingborg. 

Brød
Her købte de toastbrød og pitabrød til 20,90 kr.

Brød er et af de produkter, der er steget allermest i Danmark det seneste år. 10% vurderer konkurrencestyrelsen.

I Tyskland finder vi også brødafdelingen og finder hvidt toast og pitabrød. Det koster 18,09 kr. Det er en prisforskel på 2,81 kr. Det svarer til 13,4%

- Når det er to billige varer, så er det alligevel nogle penge, synes jeg, siger Lene Karnøe Sørensen, husmor fra Bårse.

Ifølge Dansk Statistik er brød i Danmark 50 % dyrere end EU gennemsnittet, mens brød i Tyskland kun er 8% over EU´s gennemsnit.

Kød
Tilbage i Vordingborg går husmødrene til kødafdelingen. Her finder vi 500g. oksekød med 3-7% fedt og 1.600g. svinekoteletter. De koster 140 kr. 

I Tyskland finder vi også kødafdelingen med koteletter, men man skal til slagteren i supermarkedet for at få hakket oksekød. Kødet her koster 82 kr. Det er en forskel på godt 41%

Ost, mælk og æg
I mejeriafdelingen i Vordingborg finder Lene Karnøe Sørensen og Annelise Jensen først et kilo 30% ost og bagefter 6 skrabeæg og en liter skummetmælk. Det koster 95,13 kr.

I Tyskland skal vi til ostehandleren i supermarkedet for at få det ost, vi skal bruge. Æg og mælk finder vi på hylderne. Omregnet til danske kroner koster det 78,31 kr. I Danmark kostede det 12% mere.

- Både mælken og osten er af bedre og dyrere kvalitet end i Danmark, så det får vi oven i, det maner til eftertanke, siger Lene Karnøe Sørensen.  

Ifølge Danmarks Statistik koster de tyske mejerivarer og æg 13% mindre end gennemsnittet i EU, mens mejerivarer og æg koster 17% over EU´s gennemsnit i Danmark.

Betaling
I Vordingborg er det tid til at betale. Vores syv varer koster her 258 kr.

I Tyskland regner kassedamen varerne sammen til 215,16 kr.

Forskellen på prisen på de syv varer i Danmark og Tyskland er knap 43 kr., det svarer til næsten 17%  

Et almindeligt månedsforbrug på fødevarer for Lene KArnøe Sørensens husholdning er 4000 kr. Hvis de boede i Tyskland kunne de i gennemsnit spare 680 kr. om måneden.

 

 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App