Der kommer nye Brønderslev-sager

Brønderslev-sagen er uhyggelig, men ikke enestående. Der findes med garanti flere lignende sager, mener incestekspert. De fleste bliver måske aldrig opdaget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tirsdag aften blev der sat et retligt punktum i Brønderslev-sagen.

Men før eller siden dukker der en ny sag op, som vil være lige så grotesk og rædselsfuld som Brønderslev-sagen.

- Det er jeg ikke et sekund i tvivl om, siger Henriette Nielsen. Hun er leder af Christine Centret i Aarhus, som tilbyder rådgivning og terapi til personer, som har været udsat for seksuelt misbrug.

En stor undersøgelse af unges trivsel i 2008 viste, at otte procent af alle piger i landets 9. klasser og to procent af drengene havde været udsat for et seksuelt overgreb fra en voksen.

Tallene afslører ifølge Henriette Nielsen, at der foregår langt mere, end de fleste bryder sig om at vide, rundt omkring i danske hjem.

- Jeg synes ikke, vi som samfund tager det område alvorligt nok. Der er alt for få steder, man kan få hjælp. Seksuelle overgreb og krænkelser mod børn har meget store menneskelige konsekvenser, som igen har store økonomiske konsekvenser for samfundet. Hvis vi alle forstod, hvor stort problemet i virkeligheden er, ville vi som samfund helt sikkert gøre mere for at bekæmpe det, mener hun.

De 10 børn i Brønderslev-sagen slipper næppe for alvorlige følger af den vanrøgt og mishandling, de har oplevet. For den 21-årige datter, der til sidst afslørede forholdene i hjemmet, har det haft "kæmpe omkostninger", sagde pigens advokat, Mona Meelberg, ved et retsmøde mandag forud for dommernes strafudmåling.

- Da jeg mødte hende første gang, virkede hun som en 12- til 13-årig, selv om hun var 20 år. Jeg troede, hun var retarderet. Siden har hun udviklet sig til en kvinde, men hun vil lide under det resten af sit liv, sagde Mona Meelberg.

Pigen er så psykisk medtaget, at hun endnu ikke har været i stand til at modtage psykologbehandling. Hun har svært ved at tale om overgrebene, hvilket har gjort afhøringerne meget vanskelige.

- Der er sket mere end det, der er kommet frem i retten, sagde Mona Meelberg.

Netop fordi ofrene i de fleste tilfælde har svært ved at tale om det, og mange gange helt fortrænger, hvad de har oplevet, bliver forbrydelserne ofte ikke opdaget af omverdenen.

- Det er meget svært for incest-overleverne, som vi har valgt at kalde dem, at stå frem. Nogen af de, der kommer til os, fortæller, at det har taget dem flere år at tage sig sammen til at henvende sig. De ved godt, at det er smertefuldt at skulle tale om det, de har oplevet, siger Henriette Nielsen.

Selv om terapien kan gøre ondt, så er det meget vigtigt at få bearbejdet de smertefulde traumer. Selv personer, der har været igennem langvarige overgreb og som har dybe ar på sjælen, kan komme ud på den anden side som hele mennesker og få et godt og værdigt liv.

- Det har vi set eksempler på. Børnene fra Brønderslev-sagen har også en mulighed for at få et godt liv. Det forudsætter, at de får massiv hjælp, siger Henriette Nielsen.


Nyhedsoverblik