Byer risikerer at drukne

Nakskov og Korsør er de byer i regionen, der er mest udsat for en oversvømmelse. Men kommunerne har ikke ressourcer til at forhindre det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er en ny rapport fra Kystdirektoratet og Naturstyrelsen, der fastslår, at de to byer er i risikozonen.

Oversvømmelserne kan betyde store og dyre materielle ødelæggelser, men der er ikke penge i kommunekasserne til kystsikring, der kan komme problemet i forkøbet.

- Der er jo ikke noget, vi hellere vil end at sikre vores borgere - det er jo overlevelser for hele området. Men vi har ikke den økonomiske formåen inden for de nuværende rammer, fortæller Gert Mortensen (Soc.dem.), som er formand for Klima-, Teknik- og Miljøudvalget i Lolland Kommune.

Nakskov har set, hvad vejret kan forårsage tidligere. I 2006 fossede vandet over havnekajen og skabte oversvømmelse i gaderne. Det samme skete i Korsør, som også mærkede vandmassernes konsekvenser. Begge steder betød det blandt andet vandskadede kældre og opgange.

For at undgå at det sker igen opfordrer både Nakskov og Kommunernes Landsforening derfor regeringen til at komme på banen.

- Vi har for eksempel Vestkysten – her betaler alle danskere for at sikre den – ikke kun dem, der bor det enkelte sted. Sådan en model kunne man måske også lave for hele landet og sige, at vi selv skal betale regningen op til et vist niveau, og derudover betaler vi regningen i fællesskab, siger Martin Damm, som er formand for Teknik- og Miljøudvalget i KL.

Hvis det bliver muligt, vil Nakskov enten bygge diger eller sluser for at sikre byens kyst.


Nyhedsoverblik