Borgmestre fra kommuner med mange ledige kritiserer ny reform

En ny reform, der skal få ledige hurtige i job, rammer de kommuner, som i forvejen er presset, lyder det fra blandt andre Lolland Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De nye refusionsregler, der onsdag blev vedtaget i Folketinget, betyder, at kommunerne får mindre tilskud til offentlige ydelser fra staten, jo længere tid en borger er ledig.

Men reformen, som ifølge beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) skal få arbejdsløse hurtigere i job, rammer de kommuner, der i forvejen er belastet samt de arbejdsløse, advarer borgmestre i tre kommuner.

Det skriver Avisen.dk.

Tosset reform

I Ishøj Kommune, hvor der på landsplan i dag er flest langtidsledige, tager borgmesteren sig til hovedet over den nye reform.

- Reformen er tosset for at sige det ligeud, for den rammer de kommuner, der i forvejen har problemer, og har en meget høj arbejdsløshed. Det er et fuldstændigt vanvittigt forslag og et udslag af regeringens asociale politik, siger borgmester Ole Bjørstorp (S) til Avisen.dk.

En sygelig ide

Heller ikke i Brøndby, hvor der også bor mange langtidsledige, forstår borgmesteren tanken bag refusionsreformen.

- Det er jo en sygelig idé, at kommuner, som har stor arbejdsløshed, selv er skyld i det. Som om vi ikke gør, hvad vi kan i forvejen, siger Ib Terp (S), der er borgmester i Brøndby, til Avisen.dk.

Reformen giver ifølge Jørn Neergaard Larsen kommunerne et "klart økonomisk incitament til, at den enkelte ledige hurtigt og målrettet får den fornødne støtte til at komme i beskæftigelse."

Vil ikke virke efter hensigten

Når reformen træder i kraft fra den. 4. januar næste år vil kommunerne få tilbagebetalt 80 procent af forsørgelsesudgifterne til den arbejdsløse i de første fire uger, personen er arbejdsløs. Derefter får kommunerne færre og færre penge fra staten, indtil man efter et år kun får refunderet 20 procent af udgifterne.

Men reformen vil ikke virke efter hensigten, vurderer borgmesteren i Ishøj.

- De ændrede refusionsordninger vil ikke betyde, at vi får færre ledige. Men den kommer til at ramme de ledige, som man hellere skulle hjælpe. I kommunen bliver vi helt klart straffet, når man fjerner refusionerne, siger Ole Bjørstorp (S).

Lolland: Det er en tung opgave

Også på Lolland undrer viceborgmester Henrik Høegh (V) sig over, at man vil straffe kommunerne ud fra, hvor mange langtidsledige, der er. I stedet skulle man se på, hvor gode kommunerne er til at få folk i arbejde, mener den tidligere fødevareminister fra Venstre.

- Selvom vi har stor succes med vores jobcentre, så er det en meget tung opgave at få folk i arbejde, fordi rigtig mange folk på overførselsindkomster flytter til Lolland, fordi vi har billige boliger, siger Henrik Høegh (V) til Avisen.dk.

Det har ikke været muligt for Avisen.dk at få en kommentar fra beskæftigelsesministeren eller Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen.


Nyhedsoverblik