Bedre internet: Læs her hvad du kan gøre

På Omø er øboerne gået sammen om at få bedre internet, og det kan også lade sig gøre, hvor du bor. Se de gode råd fra fagfolkene her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er irriterende at vente på, at internettet dur, og det har flere steder fået lokalsamfund til at gå sammen om at finde en bedre løsning. Nu står Omø for tur. Her har en øboers initiativ samlet opbakning nok til, at øen nu kan få fibernet.

Her kan du se, hvad der skal til for at få bedre internet, hvor du bor.

Teleanalytiker John Strand fra Strand Consult:

  • Mennesker er forskellige, vi har forskellige behov, og vi har ofte forskellige måder at prioritere, hvor meget vi vil bruge på bredbånd. Det gælder både private og virksomheder – undersøg hvad dine behov er.
  • Undersøg hvad du kan få i dit lokalområde, og hvilke udbydere der leverer bredbånd der, hvor du bor. De fleste kan få DSL via TDC´s netværk, mange kan få bredbånd via kabel TV eller alternativt bredbånd via fibernet som de lokale elselskaber eller andre har lagt ned. Alternativt kan man bruge mobiltbredbånd fra en af de mange mobiludbydere. Du kan eventuelt tale med dine naboer og spørge dem om deres erfaringer, og hvad de bruger.
  • Hvis du vil bruge en mobilbredbåndsforbindelse så findes der mange muligheder. Lige nu er operatørerne ved at opgradere deres netværk, og mobilt bredbånd kan være et seriøst alternativ til en DSL forbindelse. Hvis du vil optimere de modtagerforhold, du har, kan jeg anbefale, at du læser denne artikel på meremobil.dk der giver en masse gode råd, som er værd at følge.
  • Hvis man bor et af de få steder i Danmark, hvor man ikke nemt og hurtigt kan få en bredbåndsløsning, kan man eventuelt vælge en satellit baseret lysning af dem, som www.Skyfi.dk kan levere inden for få dage.
  • I kan også vælge at organisere jer lokalt – det kan ske ved, at I går i samlet flok til en teleudbyder og spørger, hvad de kan levere til jeres by eller lokalområde. Hvis man er flere, der går sammen, kan det være nemmere at få teleselskaberne til at lave nye investeringer i jeres lokalområde. I kan organisere jer på 2 måder: som enkelt individer der efterspørger en vare, eller som en forening der køber ind i fællesskab.
  • Hvis I laver en antenne/bredbåndsforening, der vil købe ind i fællesskab kan I eventuelt kontakte nogle af de mange antenneforeninger, der er i Danmark, som har erfaringer på dette område. Nogle af dem er organiseret i http://www.fda.dk, mens andre er organiseret i a2012.dk. I kan også kontakte aktører som Stofa og YouSee og spørge dem om, hvad de kan gøre for jer, der hvor I bor.
  • Der findes også en del information på Erhvervsstyrelsens hjemmeside som man kan lære af: erhvervsstyrelsen.dk

Claus Østergaard, markedsdirektør, Fibia:

  • Det er en god ide som det første at gå på fibia.dk og se, om der er fibernet, hvor du bor. Er der ikke det, så ring til os og hør, om der alligevel er mulighed for at få det.
  • Vi opfordrer folk til at samle borgerne i lokalområdet og tage kontakt til os, hvis man er interesseret i at få fibernet. Jo større opbakning des større sandsynlighed for, at det bliver til noget. Hvis halvdelen af husstandene i området er interesseret i at være med, er det også interessant for os.
  • Som udgangspunkt kan det lade sig gøre at få fibernet alle steder. Forhindringer kan være, hvis det ligger for langt væk, hvis der er fredningsforhold, der gør, at vi ikke kan grave, eller hvis det økonomisk ikke kan betale sig.
  • Er man en virksomhed eller en boligforening kan det også betale sig at undersøge mulighederne for fibernet. Her er folk allerede samlet, og det giver nogle andre muligheder.
  • Er man interesseret i at få fibernet, er det gode råd, at nogen går foran og tager ansvaret. Tag kontakt til os og fin ud af, hvad der skal til for at få det.

Hvad koster det?
Hos Fibia er der ikke nogen tilslutningsafgift. Du skal vælge den pakke, du er interesseret i, og priserne her ligger fra 200 kroner og opefter per måned afhængigt af indhold og hastighed.


Nyhedsoverblik