Ældre er for tynde

Mere end halvdelen af de ældre, der får pleje af kommunerne er undervægtige. Alligevel har langt størstedelen af kommunerne i landsdelen ikke fokus på, hvordan de skal gøre de ældre sundere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På dagcentret Vintersbølle i Vordingborg er det frokost. Inga Vilsdahl er en af de ældre, der har svært ved at få spist alt det, hun bør.

- Jeg kunne ikke spise så meget i dag, siger Inga Vilsdahl.

I gennemsnit er 60% af dem, der har kontakt med hjemmeplejen eller plejehjem undervægtige og 20% er underernæret. Alligevel har 7 ud af de 9 kommuner i landsdelen ikke en speciel kostpolitik for de undervægtige.

Undervægt koster kræfter
Det er ellers vigtigt, at ældre har ekstra sul, ellers kan et lille vægttab ved sygdom få store konsekvenser for dem.

De får sværere ved at klare sig selv og rejse sig fra en stol og gå ned af trappen og bære indkøbsposer, så det vil sige, at de skal have hjælp fra hjemmeplejen eller det bliver nødvendigt at flytte på plejehjem, siger Anne Marie Beck, seniorforsker ved Fødevarestyrelsen.

Et vægttab giver ofte også tab af hukommelse og lysten til at være social. Seniorforskeren forstår ikke, hvorfor størstedelen af kommunerne stadig ikke har sat fokus på de undervægtige ældre.

- Det er trist at høre, for vi har kendt problemet i mange år og jeg synes, vi har været meget i pressen og lavet anbefalinger for, hvad vi skal gøre og der har været fokus på det i satspuljepartierne og socialministeriet har sat initiativer i gang, siger Anne Marie Beck.

Styrelsens anbefalinger
Anbefalingen har de sidste ti år været, at kommunerne skal lave en kostpolitik - ikke bare med god og nærende mad, men de ældre skal vejes og have målt deres vitaminindtag - en såkaldt screening. Derefter skal køkken- og plejepersonale arbejde tæt sammen om, at den undervægtige får taget kilo på igen.

Kalundborg gør noget
Kalundborg er en af de to kommuner i landsdelen, som har valgt at gøre noget ved de ældres undervægt. Her screenes de ældre efter Fødevarestyrelses anbefalinger.

Projektleder i Kalundborg, Bente Winkler er taget til Vintersbølle plejehjem i Vordingborg for dele sine erfaringer med distriktslederen Jette Schultz. De målte BMI- forholdet mellem vægt og højde på en af beboerne. Henry Albrechtsen vejer 56 kg. og er 168 cm. Han har derfor en BMI på 20. For ældre bør den være mellem 25 og 29, så han burde tage 15 kg på.

Før vi kom har distriktslederen målt BMI på 33 beboere, halvdelen betegnes som undervægtige. Hun vil derfor gerne indføre screeninger på plejehjemmet.

Omkostninger
Inga Vilsdahl, som spiser frokost på Vintersbølle dagcenter i Vordingborg, kan endnu klare sig derhjemme med noget hjemmehjælp, men omkostningerne til pleje kunne sættes væsentligt ned ved at tage sig af underernæringen, mener Anne Marie Beck

- De kommer hyppigere på sygehuset og ligger der længere, når de er underernæret og de besøger hyppigere den praktiserende læge. De kommer også hyppigere i hjemmepleje og på plejehjem og alt det koster. Hvor meget anslår I? Vi anslår en halv til en hel milliard kroner om året og det er noget, man kan gøre noget ved med få midler, siger Anne Marie Beck

Kalundborg kommune har fået 300.000 kr. fra Velfærdsministeriet til projektet i år og den politiske vilje er altafgørende, mener Bente Winkler

- I og med der bliver sat politisk fokus på det og man politisk vedtager, at der skal være fokus, så forpligtiger man sig også udover, at en enkelt ildsjæl gør en indsats, siger Bente Winkler.

Efter 4 måneder kan Bente Winkler se resultaterne af projektet i Kalundborg. Nogle ældre kan nu selv gå på toilettet og andre kan nu svare på plejepersonalets spørgsmål.

Her kan du selv læse råd om, hvordan raske og syge ældre bør spise og motionere.


Nyhedsoverblik