Venstre får det 14. danske mandat i Europa-Parlamentet

Foto: TV2 ØST

Venstre bliver med fire pladser det største danske parti i Europa-Parlamentet, viser det endelige resultat ved europaparlamentsvalget.

Venstre får det 14. danske mandat i Europa-Parlamentet, skriver DR. Det bliver aktuelt, når Storbritannien som følge af brexit forlader EU.

Danmark får i alt 14 mandater i Europa-Parlamentet mod 13 ved valget i 2014.

Men det 14. mandat tiltræder altså først, når Storbritannien udtræder af EU.

I alt får Venstre fire mandater, og det er en fordobling sammenlignet med seneste valg. De fire mandater gør Venstre til det største danske parti i Europa-Parlamentet.

Venstre får 23,5 procent af stemmerne. Socialdemokratiet får 21,5 procent af stemmerne, hvilket igen giver partiet tre mandater.

Kommentator: Venstre overrasker

Politisk kommentator Noa Redington, som tidligere var særlig rådgiver for Helle Thorning, fandt det tidligere på aftenen meget overraskende, at Venstre stod til at have fået flest stemmer til Europa-Parlamentsvalget.,

Danmark er et dejligt land. Det er ikke et perfekt land, men det er det bedste, der findes.

Lars Løkke Rasmussen (V)

- Man må sige, at det er lykkedes for dem at samle en masse vælgere op. Det er vel den største overraskelse i det her. Det er et kæmpe rygstød for Venstres valgkamp til Folketinget, sagde han.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) glæder sig da også over det gode resultat.

- Venstre står styrket som Danmarks største parti.

- Danmark er et dejligt land. Det er ikke et perfekt land, men det er det bedste, der findes. Vi kan meget på egen hånd, men ikke alt, sagde Løkke ved midnatstid søndag aften.

Venstre: EU har medvind

Morten Løkkegaard, Venstres spidskandidat, glæder sig ligeledes over valgsejren og en vellykket valgkamp for Venstre.

Vi har ramt den rigtige balance, det rigtige midterpunkt, mellem EU-begejstring på det grundlæggende og samtidig en god sund portion dansk skepsis

Morten Løkkegaard (V), kandidat til Europa-Parlamentet

- Der er proeuropæiske tendenser i alle landene (i EU, red.). Det kan man jo se, det er ikke kun Danmark.

- Derudover tror jeg, at vi har ramt den rigtige balance, det rigtige midterpunkt, mellem EU-begejstring på det grundlæggende og samtidig en god sund portion dansk skepsis over for, hvor grænserne ligger.

- Jeg synes, vi har ramt den balance utrolig godt i vores valgkamp, sagde Morten Løkkegaard i sin sejrstale.

SF og De Radikale får to mandater hver. Enhedslisten sikrer sig for første gang et mandat i parlamentet, mens De Konservative beholder deres ene plads.

Dansk Folkeparti går meget tilbage - fra fire til ét mandat sammenlignet med 2014-valget.

Som det eneste parti er DF ikke med i et valgforbund i forbindelse med valget. Så selv om DF faktisk fik flere stemmer end De Radikale, får De Radikale to mandater, mens DF må nøjes med sit ene.

 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App